open-navfaktor-logo
search
Žrtva pravosuđa
Penzioner Zijad Kapetanović iz Tuzle: Stan uredno platio, a 25 godina kasnije čeka deložaciju
Zijad Kapetanović u julu 1995. godine kupio je stan u centru Tuzle od Branislava Biljetine, sve uredno isplatio, ali 25 godina kasnije očekuje deložaciju. Cijeli niz sudskih odluka doveo je 77-godišnjeg Zijada do toga da u poznim godinama mora van iz svoga doma.
03.09.2020. u 20:40
get url
text
Zijad Kapetanović iz Tuzle

Branislav Biljetina je tokom agresije na BiH otišao u Beograd, a potom u Kanadu, a punomoć za prodaju stana ostavio je advokatu Dragi Reljiću iz Tuzle. Reljić je po dobijenoj punomoći 27. jula 1995. godine sastavio ugovor o prodaji stana Zijadu Kapetanoviću, a cijena nekretnine od oko 85 metera kvadratnih bila je 30.000 KM.

Novac isplaćen

- Kompletan iznos je isplaćen i ja sam novac predao Biljetini, koji ga je uredno primio - kaže za Faktor advokat Drago Reljić.

Međutim, ugovor koji je tada potpisan nikada nije došao do suda. Reljić tvrdi da je čekao da Kapetanović prikupi novac da plati porez na promet, pa da onda ugovor ovjeri u sudu da bi se pokrenuo postupak prijevoda i upisa nekretnine na novog vlasnika.

- Zijad je obavezu plaćanja poreza obavio kasnije, pa smo mi napravili novi ugovor 2002. godine na temelju iste punomoći. Novi ugovor je ovjeren u sudu i Zijad se upisao kao vlasnik. Međutim, došlo je do tužbe Branislava Biljetine i sud je u prvom stepenu presudio u korist Zijada Kapetanovića, a onda je drugostepenom presudom poništen kupoprodajni ugovor. Kantonalni sud je smatrao da je pravo punomoći iskorišteno s prvim kupoprodajnim ugovorom i sve je krenulo loše po Zijada - pojašnjava Reljić.

Općinski sud Tuzla 2012. godine donio je presudu kojom odbija zahtjev Biljetine da se ugovor proglasi ništavnim, ali je Kantonalni sud Tuzla po žalbi odlučio suprotno i donio odluku da je ugovor ništavan te da Kapetanović mora predati stan u posjed Biljetini. Uz sve to Kapetanović je morao platiti i sudske troškove u iznosu većem od 5.500 maraka, zbog ćega mu je bila blokirana penzija koja iznosi 320 KM.

- Prvi ugovor nije nikada proveden ni ovjeravan, tako da za sud nije ni postojao pa njime nije ni mogla biti iscrpljena punomoć. Mislim da je Zijad oštećen jer je stan pošteno platio - kaže Reljić.

Sam Kapetanović kaže da mu je sve veoma sumnjivo jer je Biljetina nakon što je dobio novac 1995. godine, sedam godina kasnije, dakle 2002. godine, pokrenuo tužbu da se ugovor proglasi ništavnim.

Nada u pravdu

- Sve što se desilo poslije presude Općinskog suda Tuzla koja je bila u moju korist, jasno ukazuje da sam ja žrtva našeg pravosuđa, a tu mislim i na sudove i advokate - kaže Kapetanović

On navodi da mu je nedavno isplaćeno 30.000 KM na ime novca koji je platio za stan 1995. godine te kamate od 2013. godine, odnosno od podnošenja tužbe te je ukupno dobio 53.000 KM.

- Stan koji sam ja uredno platio sada vrijedi puno više od novca koji sam dobio nazad. Ja za to što sam dobio ne mogu kupiti ništa ni približno stanu u kojem živim već 25 godina - kaže Kapetanović.

On je podnio reviziju Ustavnom sudu FBiH u kojoj traži da mu se obračunaju kamate na iznos koji je platio i za period od 1995. do 2013. godine, ali odluka još nije donesena. Da stvar bude gora Biljetina ga je tužio i traži da mu plati zakupninu za sve godine koje je živio u stanu, a Kapetanović je podnio protivtužbu u kojoj traži naknadu za sve ono što je uložio u stan. Ni taj, odvojeni sudski postupak, još nije okončan.

- Sada čekam da podnesu zahtjev za deložaciju. Po današnjim cijenama ja za 53 hiljade KM ne mogu kupiti ništa. Nadam se barem nekoj pravdi kroz reviziju na Vrhovnom sudu FBiH u vezi s kamatama za novac koji sam davno isplatio te u postupku naknade za uloženo - zaključio je Zijad Kapetanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.