open-navfaktor-logo
search
Može li jednostavnije
Penzionerske posmrtnine: Zašto udruženja šalju ožalošćene povjerenicima mjesnih zajednica?
Članovi penzionerskih udruženja širom Federacije imaju mogućnost da mjesečno izdvajaju članarinu od jedne do pet KM, i na osnovu toga, poslije njihove smrti da članovi njihove porodice naplate posmrtninu koja ovisno o uplati može iznositi od 150 do 500 KM.
07.06.2020. u 19:28
get url
text

Neki od građana požalili su se našoj redakciji zbog papirologije koja se traži iz udruženja kod isplate posmrtnina, a cjelokupnu situaciju je zakomplikovala korona jer udruženja nisu radila.

Rade samo dva sata dnevno, mogli bi biti ljubazniji  

- Otac mi je preminuo nešto prije proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH. Počela sam prikupljati potrebnu dokumentaciju, ali sve je prekinuto. Smatram da bi u udruženjima mogli biti ljubazniji, obazriviji jer u takvim situacijama rade s ljudima koji su izgubili svoje voljene. Možete li molim vas da ih pitate zašto im kod dokumentacije treba nalog predsjednika mjesnog odbora/zajednice!? To traže u Udruženju penzionera Stari Grad. U udruženju krajnje drsko su mi kazali da je sve jasno i da nemaju ništa dodatno da objašnjavaju kada je riječ o povjereniku - požalila nam se jedna Sarajka.

Dodaje kako isplaćuju posmrtnine samo četvrtkom, a dnevno rade samo po dva sata.

Zbog svega smo kontaktirali Kasima Halaka, predsjednika Udruženja penzionera Stari Grad u Sarajevu.

- Naše udruženje broji oko 6.300 članova. Imamo oko 540 penzionera koji uplaćuju članarinu jednu KM, a ostali po dvije KM. Po našem pravilniku koji primjenjujemo u skladu sa zakonom, potrebno je da je penzioner bio najmanje godinu član udruženja, da bi porodica imala pravo na posmrtninu. Kada se za to mjesečno izdvaja po jedna KM, onda posmrtnina iznosi 150 KM, a kod dvije KM je 350 KM. Mi vodimo strogu evidenciju. Kod dokumentacije je potreban ispunjen zahtjev našeg povjerenika u mjesnoj zajednici za isplatu posmrtnine, na kojem treba upisati ime i prezime preminulog penzionera, kada je umro, iz koje ulice, visina penzije, broj čeka. Donose kopiju posljednjeg čeka od penzije. Potvrdu iz PIO-a da je penzija odjavljena, kopija, dokaz o plaćenom ukupu - govori nam Halak i dodaje:

- Kada to dobije u mjesnoj zajednici, dolazi kod nas. Mi upisujemo i kažemo kada treba da dođe po novac. Da bi se skupilo tih 350 KM, potrebno je oko 14 godina da je član. Međutim, mi smo donijeli pravilnik da posmrtninu može primiti svako ko je član minimalno godinu.

Upitali smo zašto da članovi porodice idu kod povjerenika mjesne zajednice.

- Ako ne mogu oni, ja kao predsjednik Udruženja u 80 posto slučajeva ako vidim da je osoba ožalošćena, da nije u mogućnosti ići u MZ, mi radimo taj nalog. Tako je od '98. godine, a ti koji se žale, neka dođu, ja ću napisati nalog ili sekretarica, to je tri minute. Od predaje dokumentacije, isplata je prvog četvrtka. A zašto se novac ne isplaćuje preko računa, već na ruke, to je iz razloga što je naš Upravni odbor u skladu sa zakonom donio odluku da se posmtrtnina isplaćuje lično, pri čemu se izdaje ovjeren dokaz o isplati u dva primjerka - govori nam Halak.

Objasnio je zašto dnevno rade samo po dva sata.

- Tako nas ograničava zakon. Nemamo žalbi ljudi zbog toga - rekao nam je Halak.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem, predsjednikom Udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Sva procedura od podnošenja dokumentacije traje deset minuta 

- U našem kantonu članirine po udruženjima su od dvije do pet KM. Na članarinu ko daje dvije KM, konkretno u Zenici, bila je posmrtnina 400 KM, ali je morao biti pet godina član da bi njegova porodica dobila punih 400 KM posmrtnine. Ja ako umrem, moja porodica ima za mene pravo na posmrtninu od 500 KM jer plaćam tri KM mjesečno. Mi smo jedina udruženja gdje se ulažu sredstva koja se 75 posto vraćaju članovima. Vraćaju se kroz posmrtnine, kroz subvencije za lijekove, ogrjev... - govori nam Trakić.

Kaže da od dokumentacije za posmrtninu članovi umrlog penzionera moraju priložiti smrtni list, uvjerenje iz PIO-a da je odjavljen penzioner koji je umro, posljednji ček od penzije i ličnu kartu.

- Kada predaju potrebnu dokumentaciju, istog momenta na žiro račun će im biti isplaćen novac. Sva procedura je kada dođe u udruženje deset minuta. Nama ne treba nikakav povjerenik mjesne zajednice - kazao nam je Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.