open-navfaktor-logo
search
Aritz Aduriz
Penzionisala se ikona Kodrinog kluba, u 39. godini rekao zbogom fudbalu
Iako je imao važeći ugovor s Athletic Bilbaom do 30. juna ove godine odnosno dok se ne okonča takmičarska sezona, Aritz Aduriz objavio je kako završava igračku karijeru.
20.05.2020. u 19:21
get url
text

Tri mjeseca nakon što je proslavio 39. rođendan, ovaj Bask odlučio je kako neće čekati kraj pandemije koronavirusa i nastavak sezone u Španiji.

- Došao je trenutak. Puno puta sam govorio kako će fudbal ostaviti tebe prije nego ti ostaviš fudbal. Jučer sam bio kod doktora i rekli su mi da ću prije ili kasnije morati na još jednu operaciju kuka. Nažalost, moje je tijelo reklo "dosta". Ne mogu pomoći svojim saigračima na način na koji bih to htio i onako kako oni zaslužuju. To je život profesionalnog sportiste. Jednostavno, jako jednostavno. Došlo je vrijeme za reći "doviđenja" i ovdje staje moj put koji je bio nezaboravan i veličanstven, od početka do kraja. Hvala vam iz dubine mog srca - napisao je između ostalog na Twitteru.

Legendarni napadač tokom karijere postigao je 219 golova i upisao 63 asistencije. Najveći dio toga otpada na Athletic Bilbao u kojemu je igrao u tri navrata, a posljednji put se vratio 2012. i od tada nije išao nigdje. U međuvremenu je igrao i za Valladolid, Mallorcu i Valenciju.

U karijeri je osvojio jedan trofej, Superkup Španije 2015. godine.

Za reprezentaciju Španije nastupio je 13 puta i postigao dva pogotka, a saigrač našeg Kenana Kodre bio je i dio Furije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.