Performans "Nema te na kahvi" u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

objavljeno: 12.07.2018. u 20:56

U organizaciji Asocijacije mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, večeras je na mostu "Alije Izetbegovića" u Goraždu održan performans "Nema te na kahvi".

Loše vrijeme nije spriječilo brojne građane Goražda da, uz zvuke Srebreničkog inferna, učenjem Fatihe i redanjem 8.372 fildžana, odaju počast žrtvama genocida te još jednom pošalju poruku da dijele tugu sa majkama i rodbinom onih koji "im na kahvu više nikada neće doći".

- Ovo je tradicija koju čuvamo već četiri godine u namjeri da kažemo da nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici i da posebno mladima ukažemo na ovaj zločin. Ovo je naš način da odamo počast, a riječ je o jedinstvenom projektu u BiH - kazala je koordinatorica Asocijacije mladih Medžlisa IZ Goražde Amela Dučić.

Član Asocijacije Aldin Džananović ističe da su mladi posebno ponosni na do sada najveći odziv građana Goražda koji su željeli biti dio ovog događaja.

- Oni su sami donosili fildžane i redali ih na mostu. Iako je kiša poremetila plan da permormans traje duže, ipak nije našu namjeru i želju da na ovaj način odamo počast žrtvama genocida. Nije slučajno odabran datum 12. juli, jer tog datuma su 1995. godine majke, sestre, supruge čekale svoje najmilije koji nažalost nikada nisu došli - kazao je Džananović.