open-navfaktor-logo
search
"Pričam ti uprazno"
Performans turističkih vodiča: Na šest jezika pričali grupi "praznih kofera"
Udruženje turističkih vodiča Sarajevo "Vučko" danas je u parku kod FIS-a izvelo performans "Pričam ti uprazno", gdje je šest članova Upravnog odobra, na šest jezika pričalo turističke priče ispred 30-ak praznih kofera, koji simboliziraju grupu turista koje nema. 
07.05.2020. u 12:50
get url
text

Prema riječima Mirze Omerhodžića, predsjednika Udruženja, performans je organiziran zbog krize u kojoj se našao turizam i, između ostalog, jer Federalna uprava civilne zaštite nije uvrstila turistički sektor u zabranjene djelatnosti.

- Granice su bile zavorene jedan period, aerodrom ne radi, niko ne putuje, kompletan turistički sektor je ugrožen pandemijom koronavirusa i turizam se definitivno neće oporaviti u sljedećih nekoliko mjeseci. Sarajevo sigurno neće vidjeti turiste minimalno kroz tri-četiri mjeseca dok se ne smiri čitav ovaj haos - kazao je.

{$galerijaFotografija}

Omerhodžić je istaknuo kako je turistički sektor ostao bez ikakve pomoći države i da je trenutno u kolapsu.

- Jedino što ćemo možda ući u ovaj "korona zakon" koji je donijela Vlada FBiH i to što se tiče doprinosa, ali što se tiče isplate plaće radnicima, mi ne ostvarujemo nažalost nikakva prava po tom osnovu. Tu smo da se borimo zbog toga. Ovo je danas samo performans kojim najavljujemo buduće proteste, s obzirom na to da se radi o nekoliko hiljada radnika koji su zaista zapostavljeni. Tu nisu samo u pitanju turistički vodiči i turističke agencije, tu su i hotelijeri, prijevoznici i tako dalje. U pitanju je veliki broj osoba zaposlenih u sektoru i to je razlog zbog kojeg mi danas ovo organizirano, uz strogo pridržavanje mjera koje je donio FUCZ. Danas smo se okupili ovdje u parku, a čim se ukinu ove mjere, organizirat ćemo masovne proteste, pa da vidimo šta ćemo dalje da radimo - kazao je Omerhodžić.

Kantonalni ministar privrede Draško Jeličić, dodao je naš sagovornik, obećao je podršku sektoru turizma prije oko mjesec, ali nikad od tada ništa nije realizirano, niti se o tome priča.

- Mi smo u stalnom kontaktu sa Turističkom zajednicom KS koja je sama ponudila svoj novac. Nije to novac Ministarstva privrede, već Turističke zajednice KS, koja je ponudila svoj novac da se pomogne privrednicima, a oni ništa ne rade, jednostavno šute. Obećali su pomoć, a nikakva pomoć ne dolazi prema turističkom sektoru - naglasio je.

Performans sa simboličnim nazivom "Pričam ti uprazno" pred koferima je izvelo šest članova Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča.

- Tu je nekih 30-ak kofera, dakle kao da pričamo turistima, ali ovog puta pričamo koferima i to uprazmo, dakle obraćamo se vlastima. Sve naše inicijative koje smo podnijeli ispred Udruženja turističkih vodiča, drugih udruženja turističkih agencija i hotelijera, ništa od toga nažalost nije usvojeno. Naš cilj je da ovim performansom opomenemo Vladu, te je on počeo u pet do 12, a izveli smo ga na šest jezika, od kojih su tri svetska – engleski, turski i njemački, a tri su lokalna, domaća – bosanski, hrvatski i srpski, da malo i ironije unesemo - dodao je Omerhodžić.

15888437465095874970693104124763.jpg
1 od 23
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.