open-navfaktor-logo
search
Poruka šutnjom
Performansom "11 x 3" u Novom Pazaru podsjetili na 11. juli i genocid u Srebrenici
Šutnjom, iz Novog Pazara se šalje poruka da se neće zaboraviti 11. juli i genocid u Srebrenici
10.07.2019. u 15:26
get url
text

Neverbalnim performansom "11 x 3", kod fontane u centru Novog Pazara, obilježena je godišnjica genocida u Srebrenici. U performansu koji je organizirala Matica bošnjačka učestvovale su studentice odjevene u bijelo i raspoređene oko fontane. Predstavnik Matice bošnjačke Muzafer Župljanin je rekao da se šutnjom i ovim performansom iz Novog Pazara šalje poruka da se neće zaboraviti 11. juli i svake godine će se na poseban i svojstven način obilježavati. 

-Ova energija je prenijeta na našu čaršiju i sugrađane, koji suosjećaju sa ovim danom. Naša šutnja je sve prenijela. Ovo je krajnja poruka da se Bošnjaci rashavizaju (osvijeste se, op.a.) na vrijeme - rekao je Župljanin, istakvši da su ovim perfomansom željeli da podsjete na ogromne žrtve Srebrenice. 

Pojasnio je da naziv performansa "11 x 3" simbolizuje "jedanaest genocida nad Bošnjacima, 11. juli simbolizuje dan genocida i 11 je latica u srebreničkom cvijetu". Performans se sastojao iz tri slike - bijele, zelene i crvene boje, koja simbolizuju čistoću, nadu i žrtvu. 

Izvedbom performansa se podsjetilo na otimanje djece od majki, puštanjem 33 bijela balona podsjetilo se na dženazu u Potočarima i 33 srebreničke žrtve koje će biti ukopane sutra, 11. jula, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Djevojčica koja pušta jedanaest zelenih balona asocirala je na zelenu boju, simboli nade i rađanja u islamu, nove generaccije koje neće zaboraviti i sjećaće se Srebrenice i 11. jula 1995. godine. 

Učesnici performansa su u znak podsjećanja na genocid u Srebrenici okupljenim građanima i prolaznicima podijelili samoljepljive srebreničke cvjetove. Odlukom gradskog parlamenta Novog Pazara iz 2015. godine, 11. juli je proglašen za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.  Prema skupštinskoj odluci, na teritoriji grada neće se održavati nikakve manifestacije osim onih koje su tematski vezane za genocid u Srebrenici. 

Kako bi sutra u Potočarima prisustvovali dženazi žrtvama genocida, ljudi iz Novog Pazara i ostalih sandžačkih mjesta organizovano će krenuti u više autobusa i automobilima put Srebrenice. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.