open-navfaktor-logo
search
Traži se nadzor
Pet od šest dobavljača kisika u BiH neovlašteno snabdijeva zdravstvene ustanove
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) zatražio je Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i entitetskih zdravstvenih inspekcija da pokrene inspekcijski nadzor nad pet dobavljača koji su u proteklom periodu neovlašteno snabdijevali medicinskim kisikom javne zdravstvene ustanove.
01.10.2021. u 11:39
get url
text

TI BiH je dobio zvaničnu potvrdu Agencije da dozvolu za promet lijekovima nema pet od ukupno šest preduzeća koja su u proteklom periodu putem javnih nabavki sklapala ugovore sa javnim zdravstvenim ustanovama.

Radi se o kompanijama TGT Tehnogas, Istrabenz Plini doo Breza, KRAS doo Laktaši, Tehnogas Kakmuž i Milojević Gilje Gas.

Ove kompanije su bez dozvole za promet lijekovima u proteklom periodu snabdijevale brojne zdravstvene ustanove kisikom. Među njima se, prema podacima kojima TIBiH raspolaže, nalaze Klinički centar Republike Srpske, bolnice u Bosanskoj Gradišci, Nevesinju, Sanskom Mostu, Doboju, Zenici, Bijeljini, Trebinju, Prijedoru te brojni zavodi i domovi zdravlja.

Na ovaj problem TIBiH je ukazao još u junu ove godine kada je tražio od Agencije da pokrene inspekcijski nadzor nad firmom koja je snabdijevala JZU Bolnica Trebinje, jer se nije nalazila u javnom registru. TIBiH je tek jučer dobio zvaničan dopis od Agencije koji se prethodno pojavio u medijima, a koji pokazuje da je inspekcija utvrdila da se tehnički gas koristio u medicinske svrhe čime se ugrožavalo zdravlje pacijenata.

Zbog toga posebno zabrinjava činjenica da su nadležni ignorisali upozorenja inspektora, a da je reakcija uslijedila tek nakon pritiska javnosti, ali i politizacije cijelog slučaja. Zato TIBiH apeluje na nadležne da ispitaju i sankcionišu odgovorne bez izuzetka, te zabrane promet medicinskim kisikom svim kompanijama koje za to ne ispunjavaju uvjete.

Ovaj proces mora se uraditi što hitnije i bez uplitanja politike i međustranačkih obračuna, a nadležni su dužni iskoristiti sve zakonske mogućnosti da obezbijede zdravstvenim ustanovama kontinuirano snabdijevanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.