open-navfaktor-logo
search
Pomoć iz prirode
Pet primjera u kojima je aloe vera lijek
Odlična je i tokom ljeta jer uspješno ublažava opekotine od sunca, ali i drugih različitih povreda
01.07.2019. u 15:54
get url
text

Poznato je koliko je aloe vera blagotvorna za zdravlje organizma, bilo da se konzumira ili nanosi na kožu u vidu preparata. Odlična je i tokom ljeta jer uspješno ublažava opekotine od sunca, ali i drugih različitih povreda.

Evo kod čega je sve aloe vera korisna:

Pomaže kod refluksa

Osjećaj pečenja u grudima osnovni je simptom refluksa (povratka) želučane kiseline u jednjak, a može rezultirati gastroezofagealnim refluksom. Budući da je bolje spriječiti nego liječiti, koristite aloe veru. Njena blaga svojstva pomoći će u ublažavanju osjećaja pečenja u želucu, a prednost je i što je pogodna za oralnu primjenu.

Kao vodica za ispiranje usta

Zbog svog sadržaja u kome se nalazi i C vitamin, aloe vera savršena je za zdravlje usne šupljine. Može spriječiti nastanak plaka, ali i pomoći kod krvarenja i oticanja desni.

Prirodni laksativ

Za one koji imaju problema sa probavom, aloe vera može poslužiti kao savršen lijek. Međutim, treba biti veoma pažljiv s doziranjem budući da prekomjerna količina može uzrokovati proljev i dehidraciju.

Aloe vera se nikako ne preporučuje osobama koje boluju od Crohnove bolesti, kolitisa ili koje imaju problema s hemeroidima.
Isto tako, ukoliko koristite neke druge lijekove kako biste riješili spomenute probleme, utoliko biste trebali razmisliti o konzumiranju aloe vere budući da može otežati tijelu apsorpciju lijekova.

Smanjuje šećer u krvi

Dnevnim konzumiranjem dvije kašike soka od aloe vere svaki dan možete smanjiti nivo šećera u krvi. To može značiti i kako će aloe vera biti jedan od glavnih lijekova za dijabetes u budućnosti. Jednako kao što je slučaj i sa probavnim smetnjama, i osobe koje imaju visok nivo šećera u krvi i uzimaju neke lijekove, trebaju paziti kako i na koji način konzumiraju aloe veru.

Čini kožu lijepom i zdravom

Gel aloe vere možete koristiti na svakodnevnoj bazi kako biste kožu održali čistom i hidratiziranom. Osim toga, može vam poslužiti kao prirodno sredstvo za skidanje šminke, krema za ispucale ruke ili stopla. Najjednostavnije bi bilo reći da korištenjem ove biljke, na bilo koji način, nećete pogriješiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.