open-navfaktor-logo
search
Željko Komšić
Pet vrijednosti oko kojih nema pogađanja
Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić iz poručio je da postoji pet vrijednosti oko kojih neće biti pregovora, te o kojima je svoju "mapu puta" ponudio i u dokumentu "Predsjednička vizija napretka"
04.10.2018. u 08:33
get url
text

Riječ je o suočavanju s prošloću, borbi protiv segregacije, zagovaranju jednake vrijednosti glasa svakog građanina, posvećenost ekonomskom razvoju zemlje i bezuvjetnoj opredijeljenosti ka NATO integracijama.

- Prva vrijednost je prestanak negiranja ratnih zločina, te konačno ograđivanje društva i države od pojedinaca odgovornih za ratne zločine. Temelj ove vrijednosti kroz rad Predsjedništva je uvođenje jedinstvenog Kalendara sjećanja na civilne žrtve rata u Bosni i Hercegovini, skupa datuma koje će obilježavati sva tri člana Predsjedništva - kazao je Komšić.

- Druga vrijednost je borba protiv diskriminacije naše djece u obrazovanju. "Dvije škole pod jednim krovom", negiranje naziva jezika te najvažnije - različiti i ekskluzivni nacionalni nastavni planovi i programi, pripadaju vrijednostima prošlosti. Mehanizam borbe na ovom polju će biti Fond otvorenih škola, koji će finansirati zajedničke aktivnosti i postepeno djelovanje ka integraciji ovih škola - dodaje Komšić.

- Treća vrijednost je borba za jednaku vrijednost glasa. Na tom putu moramo insistirati na mehanizmima koji će onemogućiti blokade. Tu ćemo tražiti od Evropske unije da u potpunosti odbaci koncept "konstitutivnosti naroda", te traži kao uvjet integracije BiH - uvođenje principa građanskog predstavljanja na svim nivoima. EU je već na tragu ovoga u svojim zahtjevima za pojašnjenja koja se tiču EU Upitnika - napominje Komšić.

- Četvrta vrijednost je borba za ekonomski razvoj naše zemlje. Ona uključuje iskorištavanje punog potencijala naše dijaspore kroz formiranje Investicionog fonda bh. dijaspore i Ureda za dijasporu. Također, želimo sa privatnim kompanijama i lokalnim zajednicama pripremiti platformu "Vaša nova poslovna prilika - Investiraj u BiH" gdje ćemo u svijetu zagovarati podršku za 10 velikih projekata u lokalnim zajednicama. Također, želimo promovisati našu zemlju kao najbolju destinaciju za prijenos proizvodnje i usluga - zaključuje Komšić.

- Peta vrijednost je osiguranje trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti kroz zaokruženje procesa NATO integracija. Prioritet je riješiti status vojne imovine, jer to je uvjet za NATO, pa moramo stvoriti okolnosti da dobijemo pozivnicu do 2020. godine. A onda je na različitim politikama u BiH da se očituju po tome. Mi znamo gdje mi idemo - poručuje na kraju Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.