open-navfaktor-logo
search
Sporadični slučajevi
Petero oboljelih od mišije groznice u Mostaru, infektolog poručio da zasad nema epidemije
U Sveučilišnoj klinikoj bolnici (SKB) u Mostaru zbog mišije groznice trenutno su hospitalizirane dvije osobe sa težom kliničkom slikom, a evidentirano je ukupno pet osoba oboljelih od te bolesti.
07.07.2021. u 14:13
get url
text

Međutim, zasad, kako je kazao dr. Jurica Arapović, infektolog u SKB Mostar, nije riječ o epidemijskom izbijanju ovog virusa.

- I pored Covid-pandemije, svake godine pogađaju nas druge zarazne bolesti. Ova je izrazito topla godina, često se u narodu kaže da je to "mišija godina". Toploj godini je prethodila toplija zima, što je pogodovalo razmnožavanju glodavaca – kazao je dr. Arapović.

Naglasio je da je u prevenciji takvih bolesti najvažnija deratizacija, koju Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) radi svake godine, pa tako i ove.

- Radi se za sada o sporadičnim slučajevima. Nemamo epidemijsko izbijanje ovih bolesti u kantonu. Dva su teža slučaja – jedan iz Čitluka i jedan iz Mostara. Nisu epidemiološki povezani slučajevi. Za sada su oba bolesnika stabilno, s tim da je jedan bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja na ventilatoru. Klinički je stabilno, ali je teže obolio. Oba bolesnika su trenutno na hemodijalizi. Ipak je to u nekim slučajevima teška bolest – istakao je.

Infektolog je objasnio da najčešće obolijeva radno sposobna populacija, odnosno mlađe osobe.

- Teži bolesnik ima 27 godina, a drugi, koji je također težak bolesnik na hemodijalizi, je 1990. godište. Imali smo još nekoliko bolesnika sa područja Livna, Grahova i trenutno je još jedan bolesnik iz Drvara na opservaciji. To je sve skupa pet bolesnka, od kojih su tri potvrđena slučaja, a dva su visoka klinička sumnja – kazao je dr. Arapović.

Prema njegovim riječima, od mišije groznice nerijetko obolijevaju osobe koje su zbog svog posla izložene virusu, ali i izletnici i planinari.

- Dakle, to su šumski radnici, veterinari, izletnici i planinari. Treba obratiti pažnju na boravak u prirodi tokom piknika, izleta, na izvorsku vodu koju često konzumiramo. U izlučevinama glodavaca iz urina se često izlučuje i virus. Radi se o virusnoj bolesti za koju nemamo lijeka, stoga treba obratiti pažnju na preventivne mjere.

Preventivne mjere su, osim deratizacije i sistemskog uništavanja glodavaca, kako je kazao, pranje ruku, održavanje lične higijene, izbjegavanje pijenja izvorske vode, te se ne preporučuje ni direktan boravak na zemlji i slično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.