open-navfaktor-logo
search
Okupljanje u Strazburu
Petev čeka Zmajeve: Pjanić "ni na nebu, ni na zemlji"
Selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev očekuje da će na današnjem treningu u Strazburu na raspolaganju imati sve igrače.
30.08.2021. u 12:21
get url
text

Najveća enigma, ali i glavobolja za Peteva i njegov stručni štab je Miralem Pjanić. Bh. veznjak trenutno je "ni na nebu, ni na zemlji", s obzirom na to da Ronald Koeman u Barceloni ne računa na njegove usluge, a transfer u drugi klub još nije završen.

Vrijeme za Pjanića curi, s obzirom na to da prijelazni rok traje do 31. augusta, a na dan meča s Francuskom znat će svoj status i biti "čist u glavi". Sretan ako napusti Nou Camp ili razočaran u slučaju ostanka. Da li će Pjanić u posljednjim satima prijelaznog roka letjeti na potpis, ostaje nam da vidimo.

VEZANI TEKST - Musa: Želimo ponoviti igru s Grbavice, a nadamo se malo boljem rezultatu
 

U sličnoj situaciji kao Pjanić je i Sead Kolašinac. On želi napustiti Arsenal. Nalazi se na izlaznim vratima, ali uprkos tome uvezao je dvije utakmice u dresu Topnika. U subotu je odigrao 90 minuta u debaklu protiv Manchester Cityja (5:0).

Ibrahim Šehić standardno brani u Konyasporu i njegovo mjesto među stativama je zacementirano, iako su Kenan Pirić i Nikola Vasilj standardni među stativama.

Petev je već bio primoran mijenjati prvobitni spisak. Umjesto Jusufa Gazibegovića, koji ima bakterijsku infekciju, pozvan je Mateo Sušić, član rumunskog Cluja. Na desnoj strani osim Sušića, bh. tim na raspolaganju ima i Branimira Cipetića iz hrvatske Lokomotive, dok je na lijevoj strani uz Kolašinca opcija Eldar Ćivić, član Ferencvaroša.

Centralni defanzivci Anel Ahmedhodžić (Malme), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Dennis Hadžikadunić (Rostov), Siniša Saničanin (Partizan), Aleksandar Jovićić (Gorica), nemaju problema s minutažom na početku sezone.

VEZANI TEKST - Nalić za Faktor: Nosimo skriveno opterećenje, vrijeme je za pobjedu
 

Što se tiče veznjaka, na startu sezone u Italiji Rade Krunić ima status startera u Milanu. U nedjelju je u pobjedi Rossonera nad Cagliarijem rezultatom 4:1 odigrao 90 minuta. Milan ima stopostotan učinak poslije dva kola. Amir Hadžiahmetović za Konyaspor je odigrao 270 minuta u prva tri kola u Turskoj, baš kao i Haris Hajradinović u dresu Kašimpaše. Adi Nalić iz Malmea ima 20 mečeva u nogama, s obzirom na to da je sezona u Švedskoj u punom jeku, dok je Gojko Cimirot standardan u Belgiji. Miroslav Stevanović konstantan je u švicarskom Servetteu, dok Amer Gojak (Dinamo) i Stjepan Lončar (Ferencvaroš) još vode borbu za mjesto u timu.

Edin Džeko, kapiten Zmajeva, u Interu je već odigrao dva zvanična meča. Početak je više nego dobar. Uknjižio je dvije asistencije i postigao jedan pogodak, a njegov tim osvojio je maksimalnih šest bodova.

Smail Prevljak redovno igra u Belgiji i poslije šest kola ima učinak od jednog gola i jedne asistencije. Za razliku od prošle, Ermedin Demirović u novoj bundesligaškoj sezoni izgubio je mjesto startera u Freiburgu. Trenutno minutažu skuplja na kapaljku. Luka Menalo odigrao je 12 mečeva u svim takmičenjima za Dinamo. Na kontu ima gol i asistenciju.

Reprezentacija BiH u srijedu u Strazburu igra meč kvalifikacija za SP protiv Francuske, tri dana kasnije na rasporedu je prijateljski obračun s Kuvajtom u Zenici, a 7. septembra na istom stadionu kvalifikacioni duel protiv Kazahstana.

BiH je u prva dva kola kvalifikacija (Finska, Francuska) osvojila bod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.