open-navfaktor-logo
search
Goražde
Peti dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa u BPK, izliječen i jedini pacijent u izolatoriju
- U posljednjih pet dana na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nije registrovan nijedan novi slučaj infekcije koronavirusom – potvrdila je danas direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.
23.04.2020. u 15:16
get url
text

Prema njenim riječima, povećan je broj oporavljenih od koronavirusa.

- Trenutno je 11 osoba pozitivnih na koronavirus, a deset je oporavljeno od COVID-19. U izolaciji, pod zdravstvenim nadzorom je 116 osoba, a do sada je testirano ukupno 811 osoba što je najviše u Federaciji BiH u odnosu na broj stanovnika. Na području općina Pale i Foča u FBiH do sada nije registrovan nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa – navela je Bičo.

Dodala je da su na području BPK od prošle sedmice u toku masovnija testiranja.

- U pitanju su osobe koji su bliži kontakti oboljelih, ali prije svih i one koje su zbog svog posla izložene riziku od infekcije. Danas su također obavljena testiranja zdravstvenih radnika i pacijenata Covid višegradske ambulante, a planirana su i daljnja testiranja trgovaca, dostavljača iz ugostiteljskih objekata, volontera i drugih osoba izloženih riziku – precizirala je Bičo.

Navela je da su testirane i dvije osobe koje se nalaze u karantinu.

- Sve ovo je rezultat jednog zajedničkog rada i pridržavanja svih naloženih mjera od strane građana. Bez obzira na to što imamo povoljnu epidemiološku situaciju, ipak bih zamolila da se i dalje pridržavamo svih naredbi i mjera kako bi se to stanje i zadržalo jer moramo biti oprezni da ne bi došlo do pojave nekog novog žarišta na području kantona – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde. 

Jedini pacijent u goraždanskom izolatoriju koji je bio inficiran koronavirusom, oporavljen je i otpušten kući, potvrdila je direktorica Kantonalne bolnice Goražde, prim. dr. Nermina Kamenica.

- Riječ je o 84-godišnjem pacijentu koji je bio smješten u izolatorij u privatnom stambenom objektu, kojim upravlja Kantonalna bolnica. Imao je udružene hronične bolesti, bio je inficiran koronavirusom i liječio ga je tim doktora bolnice uz superviziju prof. Nade Koluder. Rezultati dva uzastopna testiranja bili su negativni tako da je otpušten - pojasnila je dr. Kamenica. 

Dodala je da je situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi stabilna, da se u kontinuitetu testiraju svi uposlenici čiji su rezultati negativni.

- Intenzivnija testiranja u Kantonalnoj bolnici su uslijedila nakon što je osam zaposlenih inficirano koronavirusom. Troje od njih već su na dobrom putu ka izliječenju, s obzirom na to da su prvi rezultati testiranja negativni, ali da bi se smatrali potpuno oporavljenima potrebno je uraditi i dodatna testiranja. Svi se nalaze u izolaciji, osjećaju se dobro i nemaju simptoma - pojasnila je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.