open-navfaktor-logo
search
Mostar
Petnaest godina od obnove Starog mosta: Na proslavu dolazi i Željko Bebek
Tim povodom, 18. i 19. jula bit će upriličena manifestacija "Gdje prošlost susreće budućnost"
16.07.2019. u 15:27
get url
text
Detalj sa pres-konferencije
Detalj sa pres-konferencije

Grad Mostar ove godine proslavlja 15. godišnjicu završetka obnove simbola grada Starog mosta. Tim povodom, 18. i 19. jula bit će upriličena manifestacija "Gdje prošlost susreće budućnost".

Prvi dan publika će moći uživati u koncertu mostarske rock škole i Simfonijskog orkestra Mostar s poznatim hitovima u novim aranžmanima, spoju klasične i rock muzike, na platou ispod Starog mosta. Pridružit će im se i poznati pjevač Željko Bebek, a ulaz je besplatan.

Drugi dan donosi konferenciju "Održivi turizam i kulturna baština" koju Grad Mostar organizira u saradnji s UNESCO-om. Konferencija će okupiti eksperte UNESCO-a iz oblasti kulturne baštine i turizma, a svoje prakse iz te oblasti prezentirat će i predstavnici UNESCO gradova iz susjednih zemalja - Splita, Dubrovnika i Kotora.

Na konferenciji za medije u Gradskoj upravi kazano je kako je ranije ovaj datum obilježavan otvaranjem važnih rekonstruisanih objekata. Tako je godinu nakon Starog mosta, 2005. godine, otvoren i obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smješten uz sami most, u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta.

Deseta godišnjica završetka obnove mosta i stare gradske jezgre obilježena je otvaranjem savremenog interpretacijskog muzeja smještenog u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana. Organizator priželjkuje da 20. godišnjica bude obilježena u Mostaru kao kulturnoj prijestolnici Evrope.

Mili Tiro iz Muzičkog centra Pavarotti Mostar, ispred tehničke ekipe koncerta, istaknuo je kako je jedan od specifikuma tog događaja sinteza klasičara i rock muzičara, što se, prema njegovom sjećanju, u Mostaru ranije nije desilo.

-Da bi se sve to posložilo, potreban je silan trud. Bit će jako interesantno - kazao je Tiro, te pozvao javnost da dođe ispod Starog mosta i uživa u tri sata odlične muzike.

Da je spajanje različitih smjerova muzike i kulturnih institucija dobitna kombinacija, te da će biti na svjetskom nivou, smatra Orhan Maslo iz Mostar rock škole. Saradnjom sa mostarskom rock školom je zadovoljna i direktorica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko.

-Obećavamo odličan provod. Nema niti jednog razloga da bilo ko u Mostaru ostane u svom domu u četvrtak - poručila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.