Petrov otkrio detalje sastanka s Todorićem

Objavljeno: 16.05.17 u 16:41

Čelnik Mosta Božo Petrov obratio se novinarima u Metkoviću. Govorio je o svojim sastancima s Todorićem i političkoj situaciji u zemlji.

Petrov: Todoriću rekao da neće imati vlasništva u Agrokoru
Petrov: Todoriću rekao da neće imati vlasništva u Agrokoru

 

-Znam da porodica Todorić mene doživljava krivcem za raspad svoga carstva, zato sada optužuju mene za veze s Rusima. Iako su oni s Rusima poslovali godinama. To što su stvorili preko 10 milijardi maraka duga, a što su ih HDZ i SDP podržavali, o tome se šuti. Meni je drago što se sada porodica Todorić uključila u lokalnu kampanju za HDZ. Neka se za mene ne brinu, razgovarao sam s dobavljačima i zbog njih sam tražio otvaranje teme Agrokora u vladi - rekao je Petrov.

- U trenutku kada sam od malih poljoprivrednika i dobavljača čuo da je kritična situacija, probao sam pričati s Marićem, ali od njega nisam dobio odgovor. Onda sam dobio druge informacije i tražio u vladi da se otvori taj razgovor, ali govorili su mi da preuveličavam i da je situacija dobra. Onda sam tražio od dobavljača da se obrate Todoriću. Meni je bilo bitno da se u vladi otvori priča o Agrokoru. Tri mjeseca prije toga HBOR je dao kredit Agrokoru, a mi kao partneri smo to saznali u javnosti. Mi smo prije sastanka s Todorićem u vladi tražili da se pokažu izvještaji. Tada sam tvrdio da nam prijeti Armagedon. Bilo nam je bitno da, kada se jednom otvori ta tema pred petnaest svjedoka, onda više nema uzmicanja. Nakon toga, kada su se moje tvrdnje pokazale tačnima, dogodio se razgovor s Todorićem. Most mu je jasno dao do znanja da neće dobiti skoro 400 miliona maraka. Prvo sam razgovarao s dobavljačima, zatim smo dobili financijske izvještaje, a onda sam se tri dana pred sastanak s Todorićem našao s direktorom Sberbanke. Rekao sam mu da znamo kako su izvještaji katastrofalni, ali da tu priču neće voditi banke. Najvažnije od svega, mi smo bili suglasni u vladi da se problem krene rješavati. Most se nakon svega toga zalagao da vlade ne mogu biti vlasnici ni na početku ni na kraju restrukturiranja. Rekao sam da hrvatske kompanije moraju biti konkurentne. Treća stvar koju smo tražili je da dobavljači budu ti koji će prvi dobiti novac, a bankama sam rekao da mi nije u interesu da one uđu u vlasništvo - pričao je Petrov.

-Ponovit ću kako su sastanci išli. Prvo sam razgovarao s dobavljačima i malim poljoprivrednicima. Onda sam dva puta pokušao razgovarati s Marićem, a zatim sam opet razgovarao s dobavljačima, pa sam opet probao pričati s vladom - rekao je Petrov.

Nakon toga se odradio sastanak i s predstavnikom Sberbanke. Petrov je rekao da su banke i ranije pokušavale doći do njega s namjerom da uđu u vlasništvo Todorićeva propadajućeg carstva.

-Nakon toga se napravio sastanak s gospodinom Todorićem. Rekao sam mu da nema pravo na vlasništvo i da država nije njegova samoposluga. Nastavili smo na istim tim principima graditi scenarije i tražili da banke ne mogu postati vlasnici i da su dobavljači prvi koji moraju dobiti sredstva. Todorić ne može biti vlasnik ni jedne jedine dionice - rekao je Petrov novinarima.

Na pitanje kako su HDZ-ovci reagirali, Petrov je rekao da to treba pitati njih.

-To ćete trebati pitati Plenkovića i Dalić. Oni odgovaraju za svoje riječi i svoja djela, a ako će biti pošteni, onda će potvrditi da sam sve ovo govorio i njima. Posebno sam im rekao da ne želim da se dogodi ruski geopolitički utjecaj. Most će uvijek biti za dobavljače, za male poljoprivrednike i obrtnike. Nikada nećemo štititi banke, jer znamo da su one bile te koje su zadnjih 20 godina iscrpljivale sve one koji se bave poduzetništvom. Umjesto kamate od dva posto, koliko su davale u matičnim zemljama, nama su davale do osam posto - rekao je na kraju Petrov.