open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Petrović osuo paljbu po treneru Čelika, kritikovao nedisciplinu Borca i neefikasnost Želje
Narednog vikenda počet će treći krug Premijer lige Bosne i Hercegovine, finalna etapa u borbi za titulu prvaka naše zemlje u fudbalu.
09.03.2020. u 11:53
get url
text

Aktuelni prvak BiH FK Sarajevo u utrku za šampionski pehar ušao je s prve pozicije nakon što je u 22. kolu na domaćem terenu savladao Mladost, dok je prvi pratilac i gradski rival Željezničar s 1:0 na Grbavici bio bolji od Tuzla Cityja.

Najuvjerljiviju pobjedu u vikendu koji je iza nas zabilježio je Radnik. Tim iz Bijeljine je u lokalnom derbiju s 5:1 savladao posljednjeplasiranu Zvijezdu 09. Šef stručnog štaba FK Radnik Slavko Petrović za Faktor je prokomentarisao susrete 22. kola domaćeg prvenstva.

Radnik - Zvijezda 09 5:1
- Kritika nakon meča sa Čelikom je urodila plodom i igrači su to ispoštovali, odigrali su jako dobru utakmicu. I tako treba da reaguje jedan profesionalac. Uvijek se desi situacija da apsolutni favorit precijeni protivnika koji je autsajder. Nama je osnovni cilj zadržati šesto mjesto, što neće biti lako. Široki je kvalitetan protivnik, Velež je uložio puno. Mi smo prvi plan ostvarili. Sada nam je cilj što  duže zadržati to šesto mjesto, a ako nam se ukaže šansa i da krenemo prema Evropi. Ispred nas su ekipe čiji su budžeti šest-sedam puta veći od našeg.

Po dosta teškom terenu i uvjetima za igru, Sloboda je na Tušnju stigla do važne pobjede u duelu protiv Čelika. Bivši strateg Tuzlaka osvrnuo se i na ponašanje svog kolege i trenera Zeničana, za koje smatra da je nedopustivo.

Sloboda - Čelik 2:1
- Strahovito važni bodovi za Slobodu jer su pobijedili direktnog konkurenta. Bila je to utakmica za šest bodova, Tuzlaci su sada dobili malo zraka. Čelik je u sve težoj situaciji, a posebna priča je ponašanje njihovog trenera. Ipak, to je to čovjek pedagog. Prvo mu se desi da otjera protivničkog trenera s press konferencije, zatim se ne pojavi na pressu nakon naše utakmice (Čelik - Radnik 1:1, op. a.), a sada ovakvo ponašanje u Tuzli, prskanje po publici i naguravanje s policijom, totalno kabadahijsko ponašanje.

Kako je u prošlom kolu bio žestok s kritikama prema svojim izabranicima, tako je ovoga puta za nedisciplinu u igri "naružio" fudbalere Borca.

Velež - Borac 2:1
- Gledao sam cijeli meč, malo razočaravajuće prvo poluvrijeme, ali su u nastavku pala tri gola. Borac je loše startovao, ali ima vrhunsku ekipu i da se bori za titulu i Evropu. U ovom meču su dosta sretno stigli do izjednačenja u samom finišu utakmice. I onda kada imaju rezultat, desi im se to da u 92. minuti prime gol, i to u situaciji gdje su skoro svi igrači u šesnaestercu, dva protivnička fudbalera sami ostaju na drugoj stativi. To je nedopustivo, totalna nedisciplina.

U jednoj od najzanimljivih utakmica 22. kola Željezničar je na Grbavici savladao Tuzla City zahvaljujući majstoriji Semira Štilića. Samo jedna lopta završila je u mreži gostiju iako su Plavih imali mnoštvo šansi, a sigurno će se mnogo pričati o situaciji iz finiša susreta u kojem je Siniša Stevanović startovao nad Nerminom Crnkićem.

Željezničar - Tuzla City 1:0
- Željezničar je prije utakmice bio favorit za tri boda, a Tuzla City je u nastavku prvenstva krenuo sličnim putem kao i Borac. Loše su startovali u drugom dijelu s jednim osvojenim bodom. Imaju jako puno kvalitetnih igrača, ali nešto ne funkcioniše. Željezničar je možda sam kriv za to što će se pričati da li je penal ili nije. Imali su toliko kvalitetnih šansi i utakmicu trebali puno prije toga riješiti. Na kraju je moglo biti 1:1. No, sedam bodova opravdava činjenicu da su jedni od favorita za titulu. S druge strane, Tuzla City sada mora u sljedećoj utakmici učiniti sve da pobijedi Velež.

Mladost je u subotu na Koševu pružila dobru partiju.

Sarajevo - Mladost 2:1
- Mladost u ovakvim susretima nema šta da izgubi, ulazi rasterećeno u takve mečeve. Mladost je poznata kao ekipa koja zna da iznenadi favorite. Generalno je tako da ako iole malo potcijeniš potivnika, što je možda Sarajevo i napravilo, na kraju možeš da imaš problema. Ako želiš biti šampion, ne smiješ dolaziti u takve situacije...

Dobru utakmicu odigrala su dva tima iz Hercegovine. Petrović je pozitivno iznenađen ekipom Širokog Brijega.

Široki Brijeg - Zrinjski 1:1
- Dobra utakmica koja je i opravdala epitet utakmice kola. Široki koji ima masivne probleme osvojio je pet bodova iz tri utakmice, a u toj situaciji gdje im nedostaje mnogo bitnih igrača i uzeli su više nego planirano. Nisu se predavali niti odrekli ambicija da budu bolje plasirani na tabeli. Oni su naš sljedeći protivnik i neće nam kod kuće biti lako. Kada je riječ o Zrinjskom, Mladen Žižović je moj bivši igrač, saradnik i mogu reći moj prijatelj, i prema mom mišljenju je sastavio strahovito kvalitetnu ekipu. Uz Sarajevo i Željezničar su top favoriti za titulu. Sigurno da će voditi najžešću borbu. Neće biti neko veliko iznenađenje ako tabela bude ovakva i nakon posljednjeg kola, samo je pitanje koji će biti redoslijed ova tri tima na tabeli.

Petrovića nije bilo neko vrijeme u bh. fudbalu, a kaže kako je Premijer liga u međuvremenu napredovala.

- Mislim da je PLBiH dobila puno na kvalitetu. Došlo je par igrača van Bosne i Hercegovine koji su vrhunski fudbaleri. Vidi se to i po gledaocima, skoro tri hiljade je prosjek gledalaca bio na mečevima 22. kola. Vjerujem da će posjete na stadionima biti i bolje dok dođe ljepše vrijeme – poručio je Petrović na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.