open-navfaktor-logo
search
Nedopustiva praksa
Pettigrew: Plaćanjem zatvorske kazne za ratni zločin podriva se vladavina prava
Udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini nedavno su izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog prakse da se osuđenim ratnim zločincima dozvoljava da izbjegnu izdržavanje zatvorske kazne plaćanjem novčane kazne ili "dnevnih iznosa". 
22.04.2023. u 10:05
get url
text

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović stoga je u parlamentarnu proceduru izmjene Krivičnog zakona kako bi se na drugačiji način ovo pitanje reguliralo.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao prof. dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida Southern Connecticut State University, predstavnici udruženja žrtava s pravom smatraju da takva praksa kojom se počinioci izuzimaju od sankcija koje su im izrečene predstavlja izdaju pravde.

- Takva praksa pogoduje počiniocima i vrijeđa žrtve. Time se, umjesto osude, zločini umanjuju i relativiziraju. Iako su brojne zemlje, poput Njemačke, Švedske i Finske, eksperimentirale s novčanim kaznama kao alternativom zatvorskoj kazni - za lakša djela - nijedna od tih praksi se ne odnosi na osuđene ratne zločince - naglasio je.

Kaže da se plaćanjem "dnevne novčane kazne" radi izbjegavanja ili smanjenja zatvorske kazne osobi osuđenoj za ratni zločin podriva poštovanje vladavine prava u BiH i tako se rađa cinizam oko bilo kakve nade preživjelih u pravdu ili buduće priznanje i obilježavanje zločina kojima su bili izloženi - kazao je.

Dodaje da je taj cinizam u pogledu vladavine prava pojačan neprocesuiranjem negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u Republici Srpskoj budući da je predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik više puta nekažnjeno negirao genocid.

Dok se ratni zločinci veličaju, a neki izbjegavaju izdržavanje zatvorske kazne plaćanjem novčanih kazni, preživjeli su izloženi govoru mržnje i boli od koje ne mogu pobjeći, naglasio je, a osim toga, preživjelima se surovo onemogućava podizanje spomen-obilježja žrtvama u Foči (Sportska sala „Partizan“), Kalinoviku (Barutni magacin), Domu kulture Pilica, Kravici (Skladište Kravica), Prijedoru, Omarskoj, Trnopolju i drugim mjestima.

- Dok se ostaci tijela žrtava još uvijek traže, a članovi porodica čekaju identifikaciju, nedopustivo je da osuđeni ratni zločinci rutinski izbjegavaju svoje ionako kratke zatvorske kazne putem takve pogodnosti u vidu novčane naknade - podvukao je profesor Pettigrew.

Za njega neprihvatljiva praksa omogućavanja osuđenim ratnim zločincima da izbjegnu zatvorske kazne ukazuje na eklatantan neuspjeh Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) da uspostavi sveobuhvatnu strategiju za tranzicijsku pravdu kojom bi se vratilo poštivanje vladavine prava, procesuiralo negiranje i govor mržnje, osiguralo podizanje spomen obilježja žrtvama zločina koji su presuđeni kao ratni zločini, te osigurale odgovarajuće reparacije za preživjele.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio je historijski zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, a sada je zadatak OHR-a da podrži provođenje tog zakona kako bi građanima BiH koji su preživjeli genocid i druge ratne zločine dao nadu u pravdu.

- Nadu u bolju budućnost u jedinstvenom, multikulturnom, demokratskom društvu s vladavinom prava, društvu u kojem se govor mržnje i negiranje zločina osuđuju i procesuiraju, žrtve se na pravi način pamte, a preživjelima se osigurava reparacija. Vrijeme je da visoki predstavnik djeluje - zaključio je profesor filozofije i studija holokausta i genocida Southern Connecticut State University David Pettigrew.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.