open-navfaktor-logo
search
Bacač kugle
Pezer: Psihički rasterećen nastavljam pripreme za SP u Dohi i OI u Tokiju
Najduži hitac ove sezone na otvorenom imao je 12. juna na mitingu u Zenici, gdje je bacio 20,81 metar
26.06.2019. u 10:46
get url
text

Zeničanin Mesud Pezer trijumfovao je početkom sedmice u bacanju kugle na mitingu u švedskom gradu Vaxyo, a s dužinom 21,27 metara ostvario je i normu za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Pezeru će to biti drugi nastup na OI, jer je 2016. godine u brazilskom Rio de Janeiru, kao 22-godišnjak, s hicem 19,65 m zauzeo 20. mjesto i nije se plasirao u finale.

- Znao sam da sam spreman za mnogo više, nego što sam bacao na početku sezone, ali sam samo čekao da se to i desi. Drago mi je da sam godinu dana prije Olimpijade uspio ispuniti normu, koja iznosi 21,10 metara pa, sada, psihički puno opušteniji mogu nastaviti pripreme i za Svjetsko prvenstvo na otvorenom u Dohi (Katar), za koje sam još ranije ispunio normu - ističe Pezer, koji je potvrdio da je u usponu forme.

Najduži hitac ove sezone na otvorenom imao je 12. juna na mitingu u Zenici, gdje je bacio 20,81 metar te bio treći. Prethodno je, međutim, 1. marta u kvalifikacijama za Evropsko dvoransko prvenstvo u Glasgowu bacio preko 21 metar u dvorani - tačnije 21,08 m.

To mu je osiguralo i prvo mjesto u kvalifikacijama, ali je u finalu bacio 20,69 m te bio šesti. Doha će biti prilika da početkom oktobra potvrdi da je potpuno sazrio i za najveće smotre. Naredni nastup imat će 29. juna u švedskom Bottnarydu, a zatim i 6. jula i u Njemačkoj.

- Možda ću u Njemačkoj nastupiti i na još jednom mitingu, koji će biti održan 8. jula, ali o tome ću potvrdu menadžera tek dobiti. Uglavnom, najvažnije je da sam zdrav, da sam spreman, a pokazalo se da je dobar potez bio i što sam ponovo došao u Švedsku. Jer, vidite, kada sam ovdje, onda bacam skoro metar duže nego kada treniram u Zenici. Atmosfera na treninzima je dobra, a tu je i moj trener Vesteinn Hafsteinsson, koji me koriguje - napominje Pezer.

On najavljuje kako će 18. jula, zajedno s ostalim bh. olimpijcima i kandidatima, biti gost i japanske ambasade u Sarajevu.

- Dobio sam poziv iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i naravno da ću doći na taj prijem. Zahvalan sam OKBiH koji, osim stipendija, nama koji smo ispunili ili su blizu ispunjenja norme, daje dodatna sredstva za pripreme, odnosno za fizioterapeute… Za sada tu podršku, osim mene, ima još i Amel Tuka, Larisa Cerić i Kemal Mešić. Nadam se da će nas uskoro biti i više - kaže Pezer, koji će krajem narednog mjeseca nastupiti i na Pojedinačnom prvenstvu BiH.

Narednih dana, najavljuje Pezer, radit će bazične treninge za SP, za koje će završne pripreme imati od 15. do 25. septembra, s reprezentacijom Švedske u kampu u Rimu (Italija).

Pezerov lični i bh. rekord na otvorenom iznosi 21,40 metara, a ostvario ga je 27. jula 2017. godine na Sokocu, dok je na zatvorenom najduže bacio u finalu Svjetskog dvoranskog prvenstva u Birminghamu, gdje je u martu prošle godine bio peti s dužinom 21.15 m.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.