navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Burno na dvoru

Pilotkinja i generalica: Životni pad službene ljubavnice kralja Tajlanda

Sineenat Wongvajirapakdi imala je kraljevsku titulu i sve počasti, ali ostala je bez toga jer se zamjerila kraljevoj supruzi

Objavljeno: 25.10.2019. u 11:27
get url
text

Imala je kraljevsku titulu i sve počasti, ali ostala je bez toga jer se zamjerila kraljevoj supruzi. Sineenat Wongvajirapakdi (34) imala je službenu titulu kraljevske partnerice, a pričalo se da je dugogodišnja ljubavnica tajlandskog kralja. Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn šokirao je javnost kad je objavio da je Sineenat smijenjena i da su joj oduzete sve titule jer se urotila protiv kraljice, prenio je BBC.

Kraljevska karijera nije joj dugo trajala. U julu je dobila titulu kraljevske plemenite ortakinje, da bi ove sedmice kraljevska palača objavila da joj ukida i kraljevsku i vojnu titulu zbog nelojalnosti i spletkarenja protiv kraljice Suthide. Po tajlandskom zakonu, čak je i kritiziranje kraljice kazneno djelo, zbog kojeg možete dobiti do 15 godina zatvora. Zbog čega se točno kralj Vajiralongkorn (67) naljutio na svoju upola mlađu ljubavnicu, nije jasno. U službenom saopćenju iz kraljevske palače stoji da je kažnjena jer se pokušala uzdignuti na isti nivo na kojoj je kraljica. Obasuta kraljevskim počastima i pažnjom javnosti, zaboravila je gdje joj je mjesto.


Sineenat  je prošla vojnu obuku i stekla čin generalice, što ju je zbližilo s kraljem, koji je također pilot

Sineenat Wongvajirapakdi prva je osoba koja je imala titulu službene kraljeve ljubavnice još od 1921. godine. Dobila ju je samo dva mjeseca nakon što je tajlandski kralj Vajiralongkorn oženio kraljicu Suthidu, svoju četvrtu suprugu. Ceremonija imenovanja je bila javna, prenošena na televiziji u sklopu proslave kraljevog rođendana. Bivša službena kraljeva ljubavnica ima zavidnu vojnu karijeru. Prvo je studirala vojni sanitet, a potom izučila za pilotkinju. Prošla je vojnu obuku i stekla čin generalice.

Budućeg je kralja još kao mladića vlastita majka zvala Don Juanom. Prva žena mu je bila rođakinja, princeza Soamsawali. S njom ima kćerku. Onda je oženio Yuvadhidu, glumicu, s kojom ima petero djece. Međutim, s njom se toliko posvađao da se 1996. odrekao i nje i njihovih četvero sinova. S trećom ženom, Srirasmi, ima sina. I s njom se razišao, 2014. joj je oduzeo kraljevsku titulu i optužio je da mu je radila iza leđa. Princ Maha Vajiralongkorn okrunjen je 2016., kad mu je nakon očeve smrti pripalo prijestolje.


Kraljica Suthida Vajiralongkorn i kralj na ceremoniji vjenčanja

Tajlandski kralj voli dodjeljivati zvučne kraljevske titule koje onda povuče uz halabuku kad mu se neko zamjeri. No, jedno imenovanje moglo bi ostati doživotno, imenovanje njegove pudlice Fu-Fu na čin maršala zrakoplovstva. U javnosti se pokazivao s ljubavnicom, oboje u uniformama, u pratnji maršala zrakoplovstva, bijele rudlave pudlice.

Sineenat je bila prva službena ljubavnica tajlandskog kralja u gotovo stotinu godina. Titula consorte, kraljevske partnerice, u Tajlandu je namijenjena partnerici ili drugoj supruzi. Kraljevska poligamija u historiji je bila uobičajena stvar, kralj bi imao više žena, što mu je među ostalim pomagalo da bračnim vezama bolje poveže različite dijelove svoje velike zemlje uz svoju kraljevsku vlast. No zadnji put da je bila zabilježena kraljevska ljubavnica bilo je 1921. Otkako je Tajland 1932. proglašen ustavnom monarhijom, ta se titula više nije dodjeljivala. Do novog kralja i atraktivne pilotkinje Sineenat.

Sineenat je rođena 1985. i prvo je radila kao medicinska sestra, ali je nastavila s vojnom obukom pa je postala pilotkinja, padobranka i pripadnica kraljevske garde. Početkom ove godine unaprijeđena je u general pukovnicu. Kad je imenovana na poziciju službene kraljevske partnerice, tajlandska kraljevska palača je uz njezinu biografiju objavila fotografije pilotkinje i generalice u akciji, kako vozi avion i učestvuje u vojnim akcijama. Sve su te fotografije sada maknute sa službene internetske stranice, čim je u ponedjeljak objavljeno da Sineenat Wongvajirapakdi više ne uživa titulu službene kraljevske ljubavnice. Prema saopćenju, Sinneenat je smijenjena sa svojeg položaja i oduzete su joj titule zbog nedoličnog ponašanja i nelojalnosti prema monarhu.


U julu je Sineenat (na fotografiji s kraljem) dobila titulu kraljevske plemenite ortakinje

Bila je ambiciozna, optužuje ju se u priopćenju, i pokušala se uzdići na isti nivo na kojem je sadašnja tajlandska kraljica. I za to je morala biti kažnjena.

- Ponašanje kraljevske partnerice ocijenjeno je nedoličnim - piše. 

Što se točno događa iza zidina kraljevske palače, teško da će se saznati. U toj se zemlji ne može otvoreno pisati o događajima na dvoru, jer i to potpada pod kritiziranje kraljevske obitelji, za što se ide u zatvor.