open-navfaktor-logo
search
Rizikovao živote
Pilotu koji je putnici dozvolio da uđe u njegovu kabinu zabranjeno da leti do kraja života
Na društvenim mrežama brojni su komentari kako je kapetan bio neodgovoran, te da je rizikovao život putnika. Građani su pozvali i na oštrije kažnjavanje i strogi nadzor pilota i članova avionske posade
05.11.2019. u 21:22
get url
text

Kineski pilot koji je putnici dopustio da sjedne u njegovu kabinu suspendovan je do kraja života.

Za ovaj incident saznalo se nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija putnice koja pozira u pilotskoj kabini, saopćeno je iz kineske aviokompanije Air Guilin.

Ispod fotografije djevojka je napisala: "Hvala mnogo kapetanu".

Kineski piloti i analitičari su istakli kako je fotografija nastala tokom leta.

Kapetan je prekršio propise Uprave civilnog zrakoplovstva Kine time što je neovlaštenu osobu uveo u kabinu, navedeno je u saopštenju.

Na društvenim mrežama brojni su komentari kako je kapetan bio neodgovoran, te da je rizikovao život putnika. Građani su pozvali i na oštrije kažnjavanje i strogi nadzor pilota i članova avionske posade.

Ženu bi trebalo kazniti sa pet dana zatvora i novčanom kaznom, rekao je za Global Times Zhang Qihuai, zamjenik šefa kineskog udruženja za zrakoplovno pravo.

Zhang se složio sa građanima da je kapetan putnike doveo u opasnost i da je to krivično djelo.

Pilotu, čije ime nije objavljeno, do kraja života je zabranjeno da leti, ali nije precizirano da li mu je uskraćeno da obavlja i druge funkcije u aviokompaniji, piše globaltimes.cn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.