Pionirska dolina: Životinje iz Afrike na toplom režimu preživljavanja

Objavljeno: 20.04.17 u 17:28 Autor: E. Hadžimejlić

Hladnije vrijeme i sniježne padavine nisu iznenadile uposlenike u sarajevskoj Pionirskoj dolini, a ni životinje nisu osjetile veće promjene jer su još na zimskom režimu držanja.

Kako je za Faktor pojasnio Vedad Škapur, doktor veterinarske medicine, u Pionirskoj dolini nisu bili ni prešli na proljetni sistem držanja životinja.

- Ova zima je bila enormno hladna i zato smo i u prethodnom periodu životinje zatvarali i njihova staništa zagrijavali. Kada smo imali temperature minus 25, svi uposlenici dali su svoj maksimum da ih zaštitimo i hvala Bogu, nismo imali smrtnih slučajeva. Trenutne temperature ne predstavljaju problem za naše životinje, dobro podnese temperature od nula i minus jedan stepen – navodi Škapur.

Ističe da se posebna pažnja tokom hladnijih dana posvećuje životinjama iz toplijih krajeva, koje zatvaraju i griju, te da nemaju nikakvih problema sa njima. Dodaje da trenutno zagrijavaju prostore u kojima borave reptili, majmuni, afričke mačke i lavovi, antilope i zebre. Po potrebi, da bi ih zaštitili pale i agregate, kako bi zimski period što ugodnije prošli.

- Sve životinje su dobro, nadamo se da će tako biti i dalje, ali i mi i one će biti sretnije kada otopli i kada na zraku budu disali punim plućima. Autohtone životinje koje su specifične za Evropu, lisice, medvjedi, nemaju problema sa zimskim periodom. Oni se ponašaju sasvim normalno, igraju se kada pada snijeg. A bosanske temperature najbolje podnose životinje koje su sa naših podneblja – kazao je Škapur.

Ističe da je početkom ove godine bilo i prinova. 

- Rodile su se tri lame i jedan kengur. Inače u ZOO svijetu postoji pet najzanimljivijih životinja koje su ujedno i najveća atrakcija. To su divlje mačke, lemuri, merkati, slonovi i žirafe. Naš zoo vrt ima tri vrste, nedostaju nam slonovi i žirafe, ali teško da će ih sarajevski ZOO vrt moći nabaviti jer su troškovi brige o njima izuzetno visoki  - zaključuje Škapur.