open-navfaktor-logo
search
Novo na tržištu
Pionirski poduhvat u Tuzli: COSCO voz na Novom putu svile
Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile. Naime, kineska kompanija Cosco Shipping koja već nekoliko godina posluje u BiH, otvara novi, intermodalni servis Land Sea Express Tuzla, koji obuhvata redovan pomorski transport roba do ulazne ruke Rijeka te intermodalnu konekciju putem željezničkog saobraćaja do finalne destinacije Tuzla.
02.09.2022. u 11:29
get url
text
COSCO

Ova historijska, redovna intermodalna konekcija je pionirski poduhvat te dolazi u ključnom trenutku stvaranja novih transportnih vrijednosti na tržištu Bosne i Hercegovine, rekla je direktorica predstavništva Cosco Shippinga za BiH, Meliha Mujezinović, navodi se u saopćenju predstavništva ove kompanije u BiH.

- Predmetna redovna linija je odgovor na veliko interesovanje tržišta i predstavlja dopunu postojećih servisa brodara Cosco Shipping na tržištu BiH - rekla je Mujezinović, te naglasila da je realizacija ovo projekta išla uz nesebičnu podršku obje željezničke kompanije u BiH, Željeznica Federacije BiH i Željeznica Republike Srpske, koje su dale puni doprinos.

Nakon uspješnog razvoja poslovanja na postojećim intermodalnim konekcijama u okviru Cosco Shipping Land-Sea Express servisa između luka Pirej i Rijeka te destinacija u Srbiji (Beograd), Sjevernoj Makedoniji (Skolje), Mađarskoj (Budimpešta), te Češkoj i Slovačkoj, Cosco tako uspostavlja i novu intermodalnu konekciju sa Tuzlom (lokacija Bosanska Poljana CI Tuzla), saopćeno je iz ove kompanije.

- Tuzlu vidimo kao stratešku tačku daljeg razvoja intermodalnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini. Uz uspotavljanje planirane željezničke konekcije Tuzla postaje prvi grad u BiH sa takvom vrstom servisa, te se svrstava u postojeću mrežu intermodalnih servisa na području jugoistočne Evrope - kazala je Mujezinović.

Cosco Shipping Group je najveća kineska brodska kompanija, svjetski lider u oblasti međunarodnog prekomorskog transporta, kao i glavni izvođač globalne inicijative NR Kine "Jedan pojas, jedan put", koji podrazumijeva strateško intermodalno povezivanje Dalekog istoka sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, sa posebnim akcentom na unapređenju i razvoju željezničkog i intermodalnog transporta u zemljama Balkana.

Kako naglašavaju iz Cosco Shippinga, kvalitet usluge i tranzitno vrijeme su glavni imperativ koji ostvaruju kroz veliku frekventnost servisa sa Dalekog istoka, efikasnu intermodalnu konekciju i veliku posvećenost u radu zaposlenih. U prilog tome govori činjenica da Coscov servis koriste različiti domaći i globalni klijenti.

- Uspostavljanje intermodalnog servisa stvara snažne pretpostavke za razvoj Bosne i Herecgovine, naročito tuzlanske regije. Ponosni smo što smo stvorili šansu koja će nesumnjivo donijeti novu vrijednost na tržištu Bosne i Hercegovine - istakla je Meliha Mujezinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.