Pitanje koje mnoge muči: Kako se zapravo prezivaju Kate Middleton i princ William?

Objavljeno: 10.01.17 u 19:27

Kako svijet postaje sve više opsjednutiji Kate Middleton, princom Williamom i njhovom djecom, fanovi se često pitaju koje je zapravo njihovo prezime. Nažalost, odgovor nije tako jednostavan.

Kraljevska porodica
Kraljevska porodica

Prezime za kraljevske članove i nasljednike kraljice Elizabete II nije neophodno, iako ono glasi Mountbatten-Windsor. 

Zapravo, do 1917. godine porodica sa pedigreom nije imala prezime, pa je Elizabetin otac, kralj George V odlučio to promijeniti te iste godine porodici dati prezime Windsor.

Isto je potvrdila i kraljica Elizabetha kada je 1952. godine počela vladati, ali sa zanimljivim obrtom. U nastojanju da se razlikuju od ostatka kraljevske porodice, Elizabetha je zajedno sa suprugom, princom Philipom odlučila da će njihovi potomci nositi i njegovo prezime - Mountbatten.

Dakle, 1960. godine, Tajno vijeće odlučilo je da će sva kraljičina djeca koristiti Mountbatten-Windsor, naravno za prilike u kojima im je potrebno prezime.

No, budući da se Williamova djeca oslovljavaju kao princ George i princeza Charlotte, prezime im i nije potrebno.

Ponekad, u neformalnim razgovorima prinčevi se predstavljaju kao William i Harry od Walesa, što se odnosi na titulu koju nosi njihov otac.

Ako to nije dovoljno zbunjujuće, stvari su se još zakomplikovale kada su William i Kate poželjeli dobrodošlicu prvom djetetu, sinu Georgu u julu 2013. Par je tada mogao birati da li će se Geroge prezivati Mountbatten-Windsor ili Cambridge, po njihovom titulama.
Na kraju su se odlučili da Georgu Alexanderu Louisu daju prezime Mountbatten-Windsor, kao i njegovoj sestri, princezi Charlotte.