Veliki problem

Pitić: Nećemo valjda dozvoliti da nam djeca umiru od bolesti za koje imamo vakcine

Objavljeno: 15.03.2019. u 16:44 Autor: E. H.

Ističe da roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu preuzimaju odgovornost, ali "ne samo prema svom djetetu već i prema djetetu majke koja svoje dijete nije mogla vakcinisati zbog ozbiljnog zdravstvenog problema"

Šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Aida Pitić

FOTO: Muhidin Živojević

Građani podliježu dezinformacijama da su vakcine nezdrave, da se na našoj djeci eksperimentiše, ali medicina je bazirana na dokazima i niti jedna vakcina nije otišla na tržište a da nije na desetinama slušajeva ispitana, kazala je šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Aida Pitić.

- Imamo mlade majke koje nisu vakcinisane, morbile dobiju od starijeg djeteta koje je morbile donijelo iz vrtića, obole i onda u toku zaraznog perioda zarazu prenesu na malo dijete. Tako da je to začarani krug u koji smo uletjeli zbog nedostatka pokrivenosti imunizacijom od 95 posto. To je u što će se svi segmenti društva morati uključiti – ističe Pitić.

Pitić ističe da se u Zavodu za kontrolu lijekova svaka serija tableta, svaki lijek, i svaka vakcina uredno provjerava.

- Nismo mi u BiH drugačiji od ostalih. Mi smo dio evropskog kontinenta i prema nama se tako i ponašaju. Vakcine se proizvode za cijelu Evropu, nama se odvoji kontigent koji smo mi planirali. Zar zaista mislite da će se 15 ili 20 hiljada vakcina posebno pripremiti za djecu iz BiH. Naši ljudi su dezinformisani – kaže Pitić.

Ističe da roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu preuzimaju odgovornost, ali "ne samo prema svom djetetu već i prema djetetu majke koja svoje dijete nije mogla vakcinisati zbog ozbiljnog zdravstvenog problema".

- Niste vi odgovorni samo prema svom djetetu, vi morate biti odgovorni prema cijeloj društvenoj zajednici, prema svakom članu zajednice. Svaka majka voli svoje dijete i svaka majka će donijeti odluku za svoje dijete, ali mi govorimo o činjenicama i o onome što je nauka potvrdila i nećemo valjda dozvoliti da nam djeca umiru od vakcino preventabilnih bolesti – kazala je Pitić.

Također, ističe da se kontrola vakcinacije provodi u svim ustanovama u koje dolaze djeca, u vrtićima, školama, u domovima i kolektivnim smještajima.

-Jedan od naših problema jesu vrtići, odnosno dnevni boravak djece, koji nisu upisani u zvanični registar ustanova gdje vi aposolutno nemate kontrolu. Ne znate ko su vlasnici, ko su vaspitačice, sistem nije napravio mrežu da znamo šta se dešava u svakom vrtiću – navodi.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije