Prema riječima Nezira Pivića, zastupnika u Zastupničkom domu FBiH i člana Ustavne komisije, još nema naznaka o sjednici.

Zaključak su predložili SBiH i NES.k

- Nemamo nikakvih informacija da se sazvala sjednica, nit da će se sazvati. Pitanje je i šta se ima od toga i ako se sastane Ustavna komisija i napravi prijedlog, ukoliko neće proći na Parlamentu FBiH. A zaključak sam po sebi ništa ne znači. Oni su u suštini mogli napraviti pravu stvar i reći: "Idemo u izmjene Ustava" konkretno što je bio prijedlog i da se može nečemu nadati. I napravi se ozbiljan, konkretan prijedlog koji može brzo proći, može hitna procedura, ne mora se čekati - govori nam Pivić.

Upitali smo da li je moguće da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donese kratkoročno rješenje, propis, a kojim se nadaju HDZ i "Osmorka".

- Nema kratkoročnih propisa! Nisam nigdje vidio da ima neki propis koji je kratkoročan. To onda nije propis, to ima neku drugu svrhu. Propis služi upravo da se unaprijed znaju pravila u demokratskim društvima, da svako ima podjednaka prava. Šta znači kratkoročan propis? To znači da pogodujete nekome u tom momentu zato što posjeduje te mogućnosti.

Propis ima jasnu važnost svoju za budućnost. A ne da važi samo da usvojite ovu vladu, a nakon toga prestaje važiti. Pa to nije nikakav propis. Ne treba ga ni donositi jer nije u skladu sa demokratskim principima i standardima - govori Pivić.

Osvrnuo se na Schmidtovu poruku kako parlamentarna većina treba da formira novu Vladu FBiH.

VEZANI TEKST - Primljena k znanju Bradarina informacija o Vladi, usvojena Deklaracija SDA da nema miješanja OHR-a u Ustav FBiH

- On se faktički stavio na njihovu stranu. Ocijenio je da je važnije nešto, što u ovom momentu Ustav ne cijeni kao važnije. On smatra da je važnija volja nekih iz političkih stranaka nego šta je Ustav propisao - rekao je Pivić.

Naglašava kako je većina u Zastupničkom domu FBiH pokazala svoju volju kroz Deklaraciju koja je usvojena, a u kojoj stoji da OHR ne treba da nameće odluke.

- To je najvažnija poruka po meni te sjednice. Većina je rekla da Schmidt ne donosi nikakav propis. I to je ključno - poručio je Pivić.