open-navfaktor-logo
search
Intervju
Pjanić za Faktor: Zidaneu sam poručio - vidimo se u finalu, pobijedit ćemo vas
Meni je san da sin Edin igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kazao je Pjanić
01.01.2020. u 17:54
get url
text

Miralem Pjanić, A reprezentativac Bosne i Hercegovine, izrasta u fudbalskog asa o kojem će se još godinama pričati u našoj zemlji. Ali i šire.

Mali princ je zvijezda Juventusa, jednog od najboljih fudbalskih klubova svijeta, bez kojeg je nezamisliva prva postava Stare dame. Iako u redovima višestrukog prvaka Italije igra i Cristiano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera svijeta svih vremena, naš veznjak je motor tima.

Koliku mu u Juventusu vjeruju najbolje ilustruje činjenica da je u meču Lige prvaka, izostankom Leonarda Bonuccija, zadužio kapitensku traku i na teren izveo legende kakve su Ronaldo, Gianluigi Buffon, Gonzalo Higuain...

Pjanić je nedavno dobio i posebno priznanje na ceremoniji Globe Soccer Award kada mu je uručena nagrada za sve uspjehe u dosadašnjoj karijeri.

U razgovoru za Faktor naš reprezentativac govorio je o 2019, a najavio je i očekivanja u 2020. godini.

Kako ocjenjujete 2019. godinu, jeste li zadovoljni?

- Godina je bila uspješna. Zadovoljan sam sa svim što sam uradio. Naravno, žao mi zbog ispadanja u Ligi prvaka od Ajaxa i izgubljenom finalu Superkupa Italije. Ali, sve u svemu mislim da sam odradio uspješnu godinu što se tiče kluba. Sa reprezentacijom nisam baš najzadovoljniji pošto jednostavno nismo odradili ono što smo mogli i trebali, a to je bio direktan plasman na Evropsko prvenstvo. Međutim, imamo još jednu priliku (baraž, op.a) i nadam se da ćemo to ostvariti.

Vaše igre nisu ostale nezapažene u Italiji, pa ste četvrti put uzastopno uvršteni u najbolji tim Serie A. Koliko Vam to znači?

- To priznanje je vrlo, vrlo bitno i značajno za mene, pošto to biraju igrači i treneri cijele Serie A. Dosta mi to znači i cijenim to priznanje, jer sam ga dobio četiri puta uzastopno. Sigurno da to nije mala stvar. Drago mi je i nadam se da ću u budućnosti ponovo biti u prvih 11 Serie A.

Nedavno ste u Ligi prvaka kao kapiten predvodili ekipu Juventusa, a u timu je bio i Cristiano Ronaldo. Kakav je bio osjećaj?

- Bila je velika čast biti kapiten u Ligi prvaka u klubu kakav je Juventus. Malo sam bio iznenađen zato što je na terenu bio i Buffon. Ali on mi je i sam priznao da mu je bilo zadovoljstvo što sam ja kapiten ekipe. To mi je bilo vrlo drago, jer smo u prvoj utakmici u kojoj sam bio kapiten ostvarili pobjedu.

Juventus je jedan od favorita za osvajanje Lige prvaka, a prva prepreka je Lyon. Može li Stara dama do titule?

- Naš cilj je da budemo prvaci u Ligi prvaka. Neće sigurno biti lako, pošto tri, četiri, pet drugih ekipa isto tako žele naslov. Zna se da je osvajanje Lige prvaka nešto najveće što se može postići u karijeri. Nije lako, ali se nadamo da ćemi mi biti ti koji će osvojiti titulu.

I u domaćem prvenstvu ste favoriti za odbranu titule. Ko je najveći konkurent u borbi za naslov prvaka?

- Neće biti lako ni u prvenstvu. Ove godine će biti sigurno malo teže. Inter je tu, Lazio, Atalanta, Roma... Sve su to ekipe koje ove sezone igraju vrlo dobro i neće biti lako. Morat ćemo se boriti do kraja. Ali vjerujemo da možemo opet biti prvaci. I želimo to po svaku cijenu.

Na odmoru u Dubaiju sreli ste Zinedina Zidanea, trenera Real Madrida. O čemu ste razgovarali?

- Bilo je zadovoljstvo popričati sa Zinedinom Zidaneom. Vidio sam ga slučajno na plaži. Popričali smo malo o svemu. On mi je idol, zbog njega sam zavolio fudbal. San mi je bio popričati sa njim i vidjeti ga. Uslikali smo se i rekao sam mu "nadam se da ćemo se opet vidjeti u finalu Lige prvaka i da ćemo mi pobijediti.

Reprezentaciju BiH u martu 2020. godine očekuje baraž (finale play-offa) za plasman na Evropsko prvenstvo. Nedavno smo dobili novog selektora - Duška Bajevića. Kakve su nam šanse, prvo protiv Sjeverne Irske, a potom, nadamo se i u finalu, protiv boljeg iz duela Slovačka - Republika Irska?

- Novi selektor je tu. Znamo u kakvoj smo situaciji i neće biti lako, zato što je svaka utakmica vrlo teška. Imamo malu prednost zato što dvije utakmice igramo dvije utakmice kući, ako prođemo prvu. Morat ćemo biti svi spremni u martu. Nije lako, ali ja vjerujem u našu ekipu. Sve je u našim rukama, bitno je da svi budu spremni i onda možemo igrati protiv bilo koga.

Vaš sin Edin nedavno je debitovao za Juventus, kakav je osjećaj gledati sina na terenu, kakav je fudbaler i hoćemo li gledati u dresu BiH?

- Sin mi je najdraža osoba na svijetu. Počeo je igrati za Juventus, on to obožava. Svaki vikend pokušavam da ga pratim i da mu budem podrška. Naravno da mu je to drago. Meni je san da on igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Samo ta država je u pitanju i ništa drugo. Bitno je da on bude zdrav i živ, gurat ćemo ga, a nadam se da će postati Bosanac i da će zaigrati za našu zemlju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.