Pjesnik Mile Stojić pristupio SDP-u

Objavljeno: 19.05.17 u 15:16

Poznati bh. pjesnik Mile Stojić pristupio je danas Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDP BIH).

Iz ove partije su naveli da je ovo još jedan u nizu koraka jačanja, okrupnjavanja i okupljanja ljevice na kojoj SDP predano radi, kako bi partija bila što spremnija za opće izbore 2018. godine.

- Drug Stojić je pristupnicu SDP-u BiH potpisao u društvu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, člana Predsjedništva SDP-a BiH Jasmina Imamovića, predsjednika KO SDP-a Sarajevo Damira Mašića i predsjednika OO SDP-a Centar Sarajevo Benjamina Isovića - naveli su iz SDP-a.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini (Bosna i Hercegovina). Gimnaziju je završio u Ljubuškom, a studij južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Pjesnik, esejist, analitičar i novinski pisac, autor brojnih djela i dobitnik mnogih nagrada. Radio je kao književni kritičar za brojne medije u bivšoj Jugoslaviji, a bio je i urednik dnevnog lista Oslobođenje.

Izvan Bosne i Hercegovine radio je i kao lektor na Slavističkom institutu Sveučilišta u Beču. Sastavio antologije: Iza spuštenih trepavica, antologija modernog hrvatskog pjesništva, 1991; In Schmerz mit Wut, bosanska ratna književnost, sa A. Isakovićem, 1995; Bosanskohercegovačko pjesništvo XX. stoljeća, s M. Vešovićem i E. Durakovićem, 1999. Knjige su mu prevedene na njemački, poljski, italijanske, engleski i makedonski jezik, a pojedini tekstovi na dvadesetak jezika. Pjesme su mu uvrštene u sve relevantne antologije suvremene bosanskohercegovačke književnosti.

Javnosti je Mile Stojić poznat i kao supotpisnik otvorenoga pisma peterice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992. godine, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao "odgovornom za političko uništenje Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz SDP-a.