open-navfaktor-logo
search
Prva Amerikanka
Pjesnikinja Louise Glück dobitnica Nobelove nagrade za književnost
Pjesnikinja Louise Glück postala je prva Amerikanka u posljednjih 27 godina koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost.
08.10.2020. u 20:03
get url
text

Glück je hvaljena zbog "njenog nepogrešivog pjesničkog glasa koji svojom ljepotom individualno bivstvovanje čini univerzalnim", piše britanski The Guardian.

Glück je 16. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, a prva Amerikanka otkako je Toni Morrison osvojila nagradu 1993. godine.

Američki kantautor Bob Dylan je 2016. godine u iznenađujućem potezu Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost proglašen pobjednikom.

Jedna od vodećih američkih pjesnikinja, 77-godišnjakinja osvojila je Pulitzerovu nagradu i Nacionalnu nagradu za knjigu, baveći se temama uključujući djetinjstvo i porodični život, često prerađujući grčke i rimske mitove.

Predsjedavajući Odbora za Nobelovu nagradu Anders Olsson pozdravio je Glückin "iskreni i beskompromisni" glas, koji je "pun humora i promišljenih dosjetki".

Ove godine nagrada vrijedi 10 miliona švedskih kruna.

Švedska akademija s 18 članova dodjeljuje nagradu književniku ili književnici za koje smatraju da su ispunili uvjet koji je Alfred Nobel dao za ovu nagradu riječima "da na polju književnosti nagradu dobije najistaknutije djelo u idealnom smjeru".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.