Plakat napravio pometnju: "Zašto je Historijski muzej zatvoren?"

Objavljeno: 09.08.17 u 15:05 Autor: M. Ču.

Zašto je Historijski muzej zatvoren? Pitanje je koje nam je danas poslao jedan čitalac i objasnio: "Na fasadi zgrade postoji veliki transparent na kojem to piše". 

Uz obećanje da ćemo provjeriti o čemu se radi odmah smo pozvali v. d. direktoricu muzeja Elmu Hašimbegović, pa kako nije odgovarala, pozvali smo i kustosa Amara Karapuša, ali bezuspješno. Njegov telefon je bio isključen.

Cijela situacija nam je bila čudna, nismo mogli čekati da nam se jave, pa smo se uputili prema muzeju da provjerimo šta se događa. I zaista, na baneru većih razmjera koji je postavljen na fasadi muzeja, vidljivoj sa glavne ulice, velikim slovima piše "Museum is Closed" (Muzej je zatvoren). Ispod, nešto sitnijim slovima 22. juli - 20. august, a iznad, istim fontom Emanuele Mascioni.

Bilo nam je jasno o čemu se radi i odahnuli smo. Muzej nije zatvoren! U pitanju je izložba, koja se tako zove, italijanskog fotografa Emanuela Mascionija koja je 22. jula u Historijskom muzeju BiH otvorena pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Istini na volju, nigdje nije naznačeno da se radi o izložbi, što je vjerovatno i našeg čitaoca zbunilo. Nadamo se da ovaj propust autora plakata neće smanjiti posjetu u muzeju, s obzirom na to da je najavljen veliki broj turista koji će u ovom mjesecu posjetiti naš grad.

Naziv izložbe "Museum is Closed" je simboličan, jer je italijanski umjetnik Mascioni na svom putovanju u Sarajevu prvo slikao tada zatvoreni Zemaljski muzej BiH. Izložba će biti otvorena do 20. augusta, a v. d. direktorice Historijskog muzeja Elma Hašimbegović, koja nam se u međuvremenu javila, poziva sve zainteresirane da je posjete jer, kaže, sigurna je da će posjetioce oduševiti fotografije italijanskog umjetnika.