open-navfaktor-logo
search
Vjerovali ili ne
Plan profesora s MIT-a ludost ili genijalan poduhvat: Uz pomoć muzike namjerava doći do lijeka protiv koronavirusa
Vjerovali ili ne, ali proteini koji se nalaze u svim živim bićima mogu oživjeti u ritmu muzike. O tome najviše zna Markus Buehler, muzičar i profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT), koji razvija modele umjetne inteligencije kako bi stvorio nove proteine, ponekad uz pomoć zvuka.
14.04.2020. u 12:06
get url
text

U mirnija vremena Buehler traga za proteinima koji bi produžili rok trajanja kvarljive hrane, poput onog koji pčele koriste za izgradnju košnica.

Koristeći umjetnu inteligenciju otkrio je i potpuno novi protein.

No, s pandemijom COVID-19 okrenuo se proučavanju bjelančevina proteina SARS-CoV-2. Uz pomoć kolega sad pokušava raspakirati njegova vibracijska svojstva zvučnim spektrima temeljenim na molekulama.

Umjetnički prikaz pretvorbe strukture proteinske molekule u muzički odlomak FOTO: CHRISTINE DANILOFF, MIT

- Proteini su cigle i malter koji čine naše ćelije, organe I tijelo - kaže Buehler.

Alfa-zavojnice su posebno važne. Njihova struktura daje im elastičnost i otpornost, zbog čega su koža, kosa, perje, kopita, pa čak i ćelijske membrane toliko trajne. No, one imaju i antimikrobna svojstva.

Buehler uz pomoć IBM-a pokušava iskoristiti ovu biohemijsku osobinu kako bi stvorio premaz od bjelančevina koji bi usporiti kvarenje i brzo truhljenje namirnica poput jagoda. Trenirali su model dubokog učenja na bazi podataka o proteinima, koji sadrži sekvence aminokiselina i trodimenzionalne oblike oko 120.000 proteina i potom od njega zatražili da predviđa oblik proteina, atom po atom.

Platformu su koristili i za predviđanje strukture proteina koji ne postoje u prirodi. Tako su dizajnirali i potpuno novi protein.

- Naša metoda može precizno predvidjeti strukturu proteina bez šablona. No, kako je banka podataka ograničena na prirodne proteine, trebao nam je način da vizualiziramo nove strukture - objašnjava Buehler.

Ali kakva je korist od prevođenja bjelančevina u zvuk?

- Naši mozgovi sjajno obrađuju zvukove. U jednom potezu naše uši pokupe sve njegove hijerarhijske karakteristike: glas, timbar, glasnoću, melodiju, ritam i akord. Trebao bi nam snažni mikroskop da bismo na slici vidjeli ekvivalentne detalje, a ne bismo ih mogli vidjeti odjednom. Zvuk je elegantan način za pristup informacijama pohranjenim u protein – kaže Buehler.

A šta nam može reći ozvučavanje S proteina SARS-CoV-2?

- Njegov proteinski šiljak sadrži tri lanca proteina presavijena u intrigantan uzorak. Te su strukture premalene da bi ih vidjelo oko, ali se mogu čuti - kaže Buehler koji je uz pomoć saradnika fizičku strukturu proteina predstavio isprepletenim melodijama.

Obilježili su aminokiselinski slijed proteina u šiljku, njegove obrasce sekundarne strukture i zamršene trodimenzionalne nabore. Dobili su muzičke obrasce njegovog DNK koda.

 

Buehler i njegov tim naučili su da virus ima nevjerovatnu sposobnost obmanjivanja i iskorištavanja domaćina radi vlastitog množenja. Njegov genom zavodi ćelije i prisiljava ih da repliciraju virusni genom te stvaraju virusne proteine kako bi stvorili nove viruse.

- Dok slušate, može vas iznenaditi ugodan, čak opuštajući ton muzike. Ali to prevari naše uho na isti način na koji virus vara naše ćelije. Kroz muziku možemo vidjeti SARS-CoV-2 šiljak iz novog ugla i shvatiti koliko je važno čim prije naučiti jezik bjelančevina – navodi Buehler.


Dijagram prikazuje prevođanje strukture proteina u muziku, kako su to zamislili istraživači MIT-a

Prevođenje proteina u zvuk pruža naučnicima još jedan alat za razumijevanje i oblikovanje proteina. Čak i mala mutacija može ograničiti ili povećati patogenu moć SARS-CoV-2.

Štaviše, ozvučavanjem se mogu usporediti i biohemijski procesi proteina u šiljku s prethodnim koronavirusima, poput SARS-a ili MERS-a.

- U muzici koju smo stvorili analizirali smo vibracijsku strukturu proteina šiljaka koji inficiraju domaćina. Razumijevanje ovih vibracijskih obrazaca presudno je za izradu lijekova i još mnogo toga. Vibracije se mogu mijenjati s temperaturom i mogu nam otkriti zašto šiljak SARS-CoV-2 gravitira ljudskim ćelijama više od ostalih virusa – najavljuje Buehler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.