open-navfaktor-logo
search
Prije zime
Planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra za migrante u okolini Sarajeva
BiH ne želi da postane tzv. "hot spot" za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Evropske unije, saopćili su iz Ministarstva
18.10.2019. u 14:02
get url
text

Ministarstvo sigurnosti BiH već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju na kojoj bi se napravio novi prihvatni centar za smještaj migranta koji se nalaze na području USK.

-Nažalost, lokacije koje su do sada predlagane, predstavnici EU-a su ocijenili neprihvatljivim i odbili da ih finansiraju, navodeći kao razlog uvjete na terenu ili da su u privatnom vlasništvu. I dalje očekujemo da će u što skorije vrijeme biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će Ministarstvo sigurnosti BiH sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje - kazali su iz Ministarstva.

Također, kako dodaju, prije nadolazeće zime planirana je izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi se područje USK dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

-Istovremeno, opredjeljenje institucija Bosne i Hercegovine je jačanje zaštite istočne granice, kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata,  a također BiH ne želi da postane tzv. "hot spot" za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Evropske unije - saopćili su iz Ministarstva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.