open-navfaktor-logo
search
Bivši predsjednik UEFA-e
Platini objasnio zašto je bio veliki protivnik VAR-a
Michel Platini, bivši predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) i dalje se protivi VAR-u, rekavši da je protiv uvođenja video tehnologije kod donošenja odluka u fudbalskim utakmicama bio od prvog dana, prenosi Anadolu Agency (AA).
07.02.2020. u 20:06
get url
text

- Govorio sam to od prvog dana, nisam to držao za sebe. Izrazio sam protivljenje tehnologiji, posebno ako se koristi na ovakav način. U fudbalu se ne može suditi putem video zapisa. Televizija narušava cjelokupnu percepciju pojedinačnih incidenata - rekao je Platini za italijanski Corriere dello Sport i dodao:

- Fudbal je kontaktni sport, postoje redovne intervencije koje, ako prođu kroz filtere televizora i uspore se, dovode do neprihvatljivih interpretacija. Prekršaj se mora procijeniti i suditi u realnom vremenu. VAR također, ubija uzbuđenje kod postizanja gola, obavezuje igrača da ga proslavi pet minuta kasnije, a ponekad čak i dva puta. Za poštenu igru ​​nije potreban VAR, već bolje sudije.

Nekada sjajni francuski fudbaler smatra da VAR nije izazvao kontroverze samo u Italiji ili Engleskoj, nego u svijelom svijetu, odnosno gdje god se koristi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.