open-navfaktor-logo
search
Duhovi prošlosti
Plavšić je nekad sarađivala i bila zahvalna Holbrooku, sad bi da blokira put BiH u NATO
Mračni duhovi iz prošlosti nikako da ostave na miru državu Bosnu i Hercegovinu, koju i 23 godine od završetka rata, rado bi da vrate u pećinsko doba, a po svemu sudeći bi da se oni opet pitaju i donose odluke
27.11.2019. u 17:37
get url
text

Bivša predsjednica entiteta Republika Srpska i osuđena ratna zločinka koja je u Hagu priznala krivnju (11 godina zatvora) Biljana Plavšić smatra da bi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik trebalo da javnosti odmah objavi sadržaj dokumenta kojeg su on, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prošle sedmice potpisali u Sarajevu.

Plavšić za Insajder, između ostalog, tvrdi da bi pristanak bilo kojeg srpskog političara na ulazak BiH u NATO predstavljao klasičnu izdaju i, kako kaže, mazohizam bez presedana.

- Bože sačuvaj da Republika Srpska ikad uđe u NATO! Srpski narod u cjelini ne bi smio to da uradi. Narod koji je bez ikakvog osnova preživio onakvo bombardovanje, pretrpio onakve žrtve i materijalna razaranja, ne bi trebalo da ima bilo kakve veze s onima koji su mu to uradili. Zar treba da budemo s onima koji su nas tukli, da za njima trčimo i da se s njima družimo? To je nenormalno. To bi bio mazohizam - smatra Plavšić i dodaje:

- Ne vjerujem da bi Dodik potpisao dokument koji bi Republiku Srpsku odveo u NATO. Poznajući Dodika, on to nikad ne bi potpisao. U svakom slučaju, taj dokument treba što prije objaviti jer se u javnosti postavljaju takva pitanja. Čekanje da se prvo formira Vijeće ministara nema nikakve veze s tim. Program reformi bi trebalo što prije objaviti kako bi se prekinule sve nedoumice - poručuje Plavšić.

Sve ovo rekla je bivša političarka i ratna zločinka, koja je upravo na tenkovima SFOR-a i NATO-a u udaru 1997. godine, srušila vlast SDS-a te sjedište entiteta Republika Srpska s Pala prebacila u Banja Luku gdje su reformističke snage bile jače.

Sada se Plavšić pita  "zar trebamo da budemo s onima koji su nas tukli, da za njima trčimo“, a to se nije pitala kada je prije 22 godine trčala za njima i jedva dočekala pomoć "mrskog NATO-a“ da učvrsti svoju poziciju, a Dodika koji je tada imao samo dva zastupnika u Narodnoj skupštini RS imenuje za entitetskog premijera.

"Pristanak bilo kojeg srpskog političara na ulazak BiH u NATO predstavljao bi klasičnu izdaju i mazohizam bez presedana", kaže Plavšić, kojoj mazohizam nije bila njena direktna saradnja sa Amerikom prije 22 godine, kao ni činjenica da je upravo NATO spasio RS! Na isti način kako je NATO sačuvao Banja Luku i RS, doveo je Plavšić i Dodika na vlast. 

Ovaj video podsjeća kako je nekada govorila Plavšić i kome se zahvaljivala što je  "izvršila udar" u entitetu Republika Srpska. 

Tada, sve što je ona radila bilo je "demokratski“ i "volja naroda“, a nikako  "izdaja srpskog naroda“, koju bi sada da pripiše Dodiku.  

Nije bilo mrsko Plavšić ni to što joj je Richard Holbrooke nakon završetka rata rekao da je on spasio Banja Luku. Tada su joj SAD i NATO, koji su rahmetli predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću zaprijetili da će bombardovati snage Armije RBiH ako se ne zaustave na putu prema Banjoj Luci, bili veliki i iskreni prijatelji. O prijetnjama Izetbegoviću u svojoj knjizi je pisao i bivši šef hrvatske diplomatije Mate Granić.

Da joj NATO nije bio neprijatelj, Plavšić je priznala i u jednom od intervjua za beogradske medije kada je govorila o svom susretu sa tvorcem Dejtonskog sporazuma Richardom Holbrookeom.

-Kada se rat završio, Holbrooke je jednom došao u moj kabinet. Ja još nisam bila tamo. Sekretarica mi kaže: "U Vašem kabinetu je Holbrook". "Kako može pored Vas proći?", pitam je, a ona će: "On je nasilnik". Uđem unutra, on sjedi u fotelji, a drugu je namjestio i digao noge na nju. Kaže: "Izvinite, ja ne mogu da se pomjeram. Bio sam u avionu 48 sati". Rekoh: "Samo se Vi raskomotite, mada ste se mogli najaviti". Pitao me je gdje sam bila kada se "Oluja" približavala Banjoj Luci. Kažem u Banjoj Luci, a on odgovori: "Ja sam je spasao". I ja mu vjerujem- kazala je u jednom od intervjua za beogradske medije Biljana Plavšić.

Na vlasti se održavala uz pomoć NATO-a, kojem treba biti duboko zahvalna. U Hagu je priznala svoju krivnju za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima. Izašla iz zatvora, i danas uživa u blagodetima beogradskog života, odakle drži političke lekcije i daje sebi za pravo da ona, kao prva saradnica NATO-a, nekoga naziva izdajnikom jer je potpisao Program reformi koji BiH vode u bolju i izvjesniju budućnost.

Mračni duhovi iz prošlosti nikako da ostave na miru državu Bosnu i Hercegovinu, koju i 23 godine od završetka rata, rado bi da vrate u pećinsko doba, a po svemu sudeći bi da se oni opet pitaju i donose odluke.  

Nakon Plavšić, ne treba iznenaditi ako se na monstruoznoj Happy TV u Ćirlici kod Milomira Marića telefonski iz Haga javi ratni zločinac Radovan Karadžić i zatraži da se javno objavi Program reformi. Ili, čak i da mu se brzom poštom dostavi kako bi i on dao svoj komentar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.