open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Plenković: Hrvatska će nastaviti da procesuira ratne zločine
Hrvatski premijer se sastao sa predjsendikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudova Theodorom Meronom
22.11.2018. u 18:33
get url
text

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Zagrebu s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Theodorom Meronom i prenio mu da Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina, saopćila je Vlada RH.

Mehanizam je nasljednik Haškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniocima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih.

Američki sudija Meron bit će na čelu Mehanizma do 18. januara 2019., kada će ga zamijeniti malteški sudija Carmel Agius, posljednji predsjednik ICTY-a, javlja Hina.

Plenković je istakao da Hrvatska nastavlja s istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1991. nadalje, stoji u saopćenju.

Dvojica zvaničnika istakla su i kako je potrebna saradnja sa susjednim državama s ciljem procesuiranja svih ratnih zločina.

Plenković i Meron razgovarali su o inicijativi za osnivanje informacijskih centara koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva ICTY-a i Mehanizma u regiji, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.