Modrička naselja

Plenković i Dodik dogovorili promjenu trase autoputa, kuće Hrvata neće biti srušene

Objavljeno: 01.11.2019. u 22:17

Dogovoreno je da će trasa autoputa od Banja Luke do Beograda zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je razgovore sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom vezano za trasu budućeg autoputa kroz bh. entitet Republika Srpska. 

- Dogovoreno je da će trasa autoputa od Banja Luke do Beograda zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari - navodi se na Twitter nalogu Vlade Republike Hrvatske.

Dio autoputa od Banja Luke prema granici sa Srbijom trebala je proći kroz modrička naselja Garevac, Donji Kladari i Čardak, zbog čega bi više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH moralo biti porušeno.

Gotovo sve kuće u spomenutim selima s oko osam hiljada ljudi, uništene su za vrijeme rata, a nesrpsko stanovništvo je prognano. 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije