open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Mostaru
Plenković istakao da mu je obaveza zaštita Hrvata u BiH, Čović poručio: Odužit ćemo vam se na izborima
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi danas u Mostaru gdje se sastao sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. 
05.06.2020. u 14:48
get url
text

Predsjednici dva HDZ-a iz BiH i Hrvatske, Dragan Čović i Andrej Plenković održali su danas sastanak povodom obilježavanja 30. godišnjice HDZBiH i 15 godina Čovićevog predsjedavanja ovom strankom. Plenković će prisustvovati svečanoj sjednici Predsjedništva ove stranke. 

Nakon sastanka, Čović se u izjavi za medije zahvalio Republici Hrvatskoj, pa i Plenkoviću lično na nesebičnoj podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini na putu ka institucijama Evropske unije.

- Naš evropski put kao jedina perspektiva za Hrvate u BiH i BiH ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nema gospodina Plenkovića i saradnika, niti bi 2015. godine predali zahtjev za članstvo - rekao je Čović, te naglasio da će mu se odužiti na izborima za Sabor.

Govoreći o eventualnom slabljenju položaja hrvatskog naroda u BiH u slučaju ispunjenja svih uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je kako je u ovom trenutku ključ nesporazuma u odnosu države prema CIK-u i obrnuto, ali i da postoji i niz drugih problema.

- Ovih dana intenzivno razgovaramo i o Mostaru sa našim partnerima, ali i o ostalim problemima koji se tiču Izbornog zakona. Nastojimo ta dva paketa staviti na dnevni red, te na koncu organizovati izbore u ovom gradu. Smatram da smo na dobrom putu - istaknuo  je Čović.

Plenković je rekao da je u Mostar došao kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a koji kontinuirano i snažno daju podršku BiH na njenom putu ka EU i NATO-u jačajući odnose dvije države i nastojeći da riješe otvorena pitanja.

- Mislim da smo sve oblike saradnje ojačali tokom prethodnih godina i tako ćemo nastaviti - rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH.

- Naša  trajna obaveza i konstantna politka je da se osigura ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, da bude legitimno i ravnopravno zastupljen u svim institucijama. Zalagat ćemo se za rješenja koja će biti prihvatljiva svim strankama. Smatramo da je potrebno otkloniti određene poteškoće kako bismo imali učinkovitije funkcionisanje Bosne i Hercegovine - naglasio je Plenković.  

O položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, ističe, tematiziralo se i u Evropskom vijeću, kao i u okviru Evropske pučke stranke. Naglasio je da svi koji iole razumiju funkcioniranje BiH znaju da je ravnopravnost ključna za njen napredak i poručio kako je važno da BiH ide naprijed. Dotaknuo se i pitanja migrantske krize. Kazao je kako se protivi podizanju žice na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uz pohvale novom premijeru Grčke koji je onemogućio slobodan ulazak migrantima na prostor Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.