open-navfaktor-logo
search
Sve radi iz pakosti
Plenković: Milanović je uradio sve da ne bude dogovora između Bošnjaka i Hrvata
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak prije početka sastanka na vrhu EU-a u Briselu da je uvijek zagovarao i zagovara kandidatski status za BiH, istaknuvši pritom da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović napravio sve da ne dođe do dogovora između Bošnjaka i Hrvata.
23.06.2022. u 18:43
get url
text

Odbacio je i Milanovićeve tvrdnje da ne radi ništa za Hrvate u BiH.

- Čovjek apsolutno ne prati ništa, ništa ne zna, a bolje mu je da pogleda svoja postignuća. Što je on napravio? Vrijeđa Ameriku, vrijeđa predsjednicu Komisije, predsjednika Evropskog vijeća, prijeti blokadom Finske i Švedske u NATO-u, koje apsolutno nikakve veze nemaju s pitanjem Hrvata u BiH. On radi ogromne, krupne greške i radi štetu Hrvatskoj i ruši joj kredibilitet - rekao je Plenković, javlja Hina.

Odbacio je i Milanovićevu tezu da kalkulira i ne pomaže Hrvatima u BiH da bi ostvario ulazak u šengen.

- Nema nikakve kalkulacije, razlika između mene i njega je to što ja vodim konzistentnu, jasnu, kredibilnu politiku. Ljudi su zadovoljni načinom na koji komuniciramo s našim partnerima i saveznicima - kaže hrvatski premijer i dodaje da svako "ko pretjerano lupa šakom o sto pokazuje dozu nezrelosti, agresije i dječjeg sindroma, taj završava loše".

Ponovio je da to što Milanović priča pokazuje da nema pojma o tome kako funkcionira Evropska unija.

Plenković je rekao da je zagovarao i zagovara kandidatski status za BiH više i da je ranije počeo od svih drugih.

- Ja o tome govorim na svakom Evropskom vijeću. Nisam primijetio da je on to govorio dok je bio premijer - rekao je hrvatski premijer. 

Dodao je da je Milanović napravio sve da ne dođe do dogovora između Bošnjaka i Hrvata, vrijeđajući one s kojima se Hrvati trebaju dogovoriti, da minira napore vlade da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nešto napravi što bi bilo korisno za Hrvate.

- Vidim da je i njega danas izvrijeđao. Dobio sam obavijest da su oni čak protestovali u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog njegovih izjava - kaže Plenković. 

- To je sad ozbiljna šteta, koju se mi trudimo popravljati, čak i ne opterećivati hrvatsku javnost previše, ali to sad već poprima razmjere koji su zastrašujući. To je štetno, sramotno i beskorisno, a sve radi iz ljubomore i pakosti - zaključio je on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.