Plenković nakon propale smjene u Saboru: U Hrvatskoj nije vanredno stanje

Objavljeno: 11.11.17 u 10:59

Nakon petnaestosatne rasprave o izglasavanju nepovjerenja hrvatskoj Vladi na zahtjev opozicionih zastupnika zbog afere Agrokor, koji u subotu rano ujutro nije prošao u Hrvatskom saboru, premijer Andrej Plenković poručio je da njegova Vlada štiti opći interes, hrvatsku privredu, stabilnost finansijskog sistema i radna mjesta.

- Kao što sam i najavljivao od samog početka, bila je ovo četvrta neuspješna inicijativa opozicije, danas je potvrđena i cijela Vlada i ministrica Nada Murganić. Koristili su instrument za koji su unaprijed znali da neće moći proći u Hrvatskom saboru - kazao je Plenković.

Dodao je da je rasprava pokazala da Vlada od samog početka, orijentirana Zakonom o izvanrednoj upravi, prije svega štiti opći interes, hrvatsku privredu, stabilnost finansijskog sistema i radna mjesta.

- Sve to smo temeljito izložili u izjašnjenju koje je Vlada usvojila jučer, bili ovdje cijeli dan i puna dva dana ove sedmice čime smo pokazali respekt prema Hrvatskom saboru, hrvatskoj javnosti i narodu - poručio je premijer.

Dodao je i da su dobili podršku, naglasivši da je inicijativa bila vrlo škrta u pismenoj formi, a u usmenoj formi je pokazala svu svoju prazninu i nepotrebnost.

- No, nas to neće omesti da nastavimo provoditi svoj program, zalagati se za kvalitetniji život hrvatskog čovjeka, za nastavak reformi i pozitivnih trendova u hrvatskom društvu. Pokazat ćemo razliku između ozbiljne i odgovorne politike i politikantstva, čega smo se imali priliku danas nagledati tokom ove višesatne rasprave - zaključio je Plenković.

Ocijenio je da u Hrvatskoj nije vanredno stanje kao što je rekla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatska, naravno, ima poteškoća, problema, ali isto tako ima i Vladu koja prati te probleme i to smo pokazali na svim temama koje su došle na dnevni red, a tako ćemo i nastaviti, istakao je, odbivši komentirati predsjedničine kritike zadnjih dana.

Saborski zastupnici izglasali su u subotu rano ujutro, nakon burne cjelodnevne rasprave, povjerenje Vladi. Za opoziv Vlade glasalo je 59 zastupnika, dok ih je 78 iskazalo povjerenje.

Raspravu o povjerenju Vladi inicirao je 31 opozicioni zastupnika nakon što se premijer Plenković nije odazvao pozivu da dođe u Sabor i odgovori na pitanja o slučaju Agrokor.

Saborski zastupnici iskazali su i povjerenje ministrici demografije, porodice, mladih i socijalne politike Nadi Murganić. Protiv opoziva ministrice bilo je 78 zastupnika, a za opoziv njih 49.