open-navfaktor-logo
search
Poslao poruku
Plenković o BiH: Nije dobro da jedan narod bira predstavnike drugom
Poruka Vlade Republike Hrvatske je da je najprije na institucijama i političkim strankama u Bosni i Hercegovini da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima, posebno Izbornim zakonu, ali nije dobro da se dešavaju situacije da jedan konstitutivni narod bira drugom konstitutivnom narodu, naprimjer, člana Predsjedništva, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.
30.09.2020. u 15:17
get url
text

Na sjednici Vlade Plenković se osvrnuo na ključna događanja od prošle sedmice, među ostalim, na sastanak sa visokim stranačkim i državnim dužnosnicima BiH, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koje je primio desetak dana nakon samostalne radne posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vladi i hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

- Poruka Hrvatske vlade je da je najprije na institucijama i strankama Bosne i Hercegovine da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima koje donose, prije svega, mislim na Izborni zakon. Naš je stav jasan, nije dobro da se prema postojećim propisima događaju situacije u kojem jedan konstitutivni narod, odnosno njegovi članovi, biraju drugom konstitutivnom narodu, naprimjer, člana Predsjedništva - kazao je Plenković.

Plenković je naglasio kako je stav Hrvatske vlade da navedeno ne pridonosi povjerenju i dobrom funkcioniranju, te kako će i nadalje insistirati na toj politici.

- Bosna i Hercegovina je nama susjedna i prijateljska zemlja, nastavit ćemo rješavati sva otvorena pitanja, povećavati trgovinsku razmjenu i pomagati BiH na evropskom i reformskom putu - zaključio je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.