open-navfaktor-logo
search
Sastanak Mostaru
Plenković: Poruka reisa Kavazovića je mudra i ispravna
Posebno je bitno da hrvatski narod iskoristi svoje biračko pravo i da sudjeluje u što većem broju na izborima, kaže Plenković
04.10.2018. u 20:26
get url
text
Andrej Plenković i Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković došao je u Mostar kako bi iskazao političku podršku Draganu Čoviću predsjedniku HDZ-a BiH u utrci za Predsjedništvo BiH. Plenković je uputio Čoviću poruku prijateljstva, saradnje i želju da na izborima ostvari sjajan rezultat.

- Mi smo večeras prije svega stranački lideri, a naravno s aspekta HDZ-a u Hrvatskoj vodimo računa da naša saradnja, bilateralna, a i u okviru Evropske pučke stranke, mora imati svoje konkretne elemente, posebno kroz zajedničke vrijednost - kazao je Plenković.

Ono što nam je posebno bitno, tvrdi, je da kroz ove izbore hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali jednakopravan konstutivan narod, iskoristi svoje biračko pravo i da sudjeluje u što većem broju na izborima.

- Siguran sam da će Hrvati tako pridonijeti onome što je kod izbora važno, a to je legitimitet svih izabranih predstavnika i stoga očekujemo uspjeh i veliki odaziv birača - poručio je Plenković.

Plenković je kazao da je važno da HDZ BiH u našoj zemlji vodi politiku evropskog puta, te da će i dalje dobijati značajnu podršku iz susjedne i prijateljske države.

Na novinarsko pitanje da prokomentira nedavnu izjavu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, koji je kazao kako nije dobro da jedan narod bira političke predstavnike drugom narodu, Plenković je odgovorio kako je njegova poruka prema svima u BiH poruka poštovanja i prijateljstva.

- S pažnjom sam pročitao intervju koji je dao gospodin Kavazović i mislim da je ta poruka jako mudra i jako ispravna - odgovorio je Plenković.

Čović je informirao Plenkovića o kampanji, koja je, kako kaže, rađena na jedan uljuđen način do kraja poštujući Kodeks koji je ranije usvojen te mu zahvalio na saradnji koja je u zadnje dvije godine bila dosta dinamična na različitim poljima.

- Kampanju smo vodili tako da imamo jasnu viziju budućnosti hrvatskog naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine. Drugi nas ne interesuju, ne osvrćemo se uopće. Čini mi se da takav pristup na čitavom dijelu države u punini dao rezultat te da ćemo ostvariti svoje ciljeve uz sve nedostatke izbornog zakonodavstva, legitimnog predstavljanja. Vjerujem da ćemo 8. oktobra imati legitimno predstavljanje svih naroda, i da ćemo vrlo brzo složiti mogućnost da se sjedne i gradi neko partnerstvo - poručio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.