open-navfaktor-logo
search
Sjednica Vlade RH
Plenković: Tražio sam da se otkriju nezakonita postupanja prema migrantima
Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktuelne teme, na zemljotres koji je sinoć pogodio južni dio Hrvatske, na koronakrizu, ali i na rezultate sastanka u Sloveniji s čelnicima regije i Evropske unije.
07.10.2021. u 14:06
get url
text

Premijer Andrej Plenković se najprije osvrnuo na zemljotres koji je sinoć oko 22 sata pogodio Splitsko-dalmatinsku županiju s epicentrom u blizini Trilja, prema granici s BiH, u planini Kamešnici.

- Prema informacijama koje imamo to je bio zemljotres 4,6 po Richteru, međutim pojavile su se tek manje štete pa možemo reći da smo u okolnostima ovih zemljotresa u posljednje skoro dvije godine dobro prošli - kazao je Plenković.

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj do sada utrošeno gotovo 3,5 miliona doza vakcina, čime je vakcinisano 1,84 miliona stanovnika s jednom dozom, što je 54,5 posto odraslog stanovništva, a s dvije doze vakcinisano je 51,1 posto odraslih.

Hrvatska je do sada donirala 710.000 doza vakcina, a donacije vakcina zemljama koje nemaju dovoljno doza će se nastaviti, najavio je premijer.

- Od 8.875 novih slučajeva zaraženih koronavirusom u protekloj sedmici, čak 6.977 ili 78,6 posto zaraženih nije bilo vakcinisano. Sve vrijeme je taj omjer 1:4 - istaknuo je premijer.

Održani sastanak na vrhu država i Vlada EU s državama regije jugoistoka Evrope i zapadnog Balkana ocijenio je pozitivnim za proces proširenja. Ponovio je kako je za Hrvatsku posebno značajan evropski put BiH te izmjena izbornog zakona prije predstojećih izbora u toj državi s ciljem bolje zastupljenosti predstavnika Hrvata.

O razgovoru na tom sastanku sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem izjavio je:

- Zatražio sam da se dokumentiranu situaciju o udžbenicima gdje se praktički negira postojanje hrvatskoga jezika riješi i da se takva praksa ne pojavljuje. To ne pridonosi ni dobrosusjedskim odnosima, međusobnom uvažavanju i poštovanju. To je na štetu hrvatske manjine koja živi u Srbiji, ali i na obrazovni ciklus svih mladih u Srbiji koji na taj način stječu dojam kao da je hrvatski jezik podvarijanta nekog drugog jezika, što nije istina.

Plenković je dodao kako je zatražena verifikacija podataka o nestalim osobama koje traže porodice nestalih iz Domovinskog rata.

Komentirao je snimke koje su se pojavile u medijima oko navodnog nezakonitog postupanja hrvatske policije s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom te poručio kako je i lično tražio da se otkriju sva moguća nezakonita postupanja.

- Očekujem da Ravnateljstvo policije i sve nadležne službe poduzmu sve kako bi nam podnijeli izvještaj šta se zaista događa - izjavio je.

Dodao je kako je dužnost Hrvatske sprečavati nezakonite migracije te kako je Evropa kao kontinent postala destinacija migracijskih kretanja, "nerijetko orkestriranih, nezakonitih migracija koje vode i organiziraju krijumčari na nesreću ljudi koji su iz različitih razloga napustili svoje domove".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.