open-navfaktor-logo
search
Borba s pandemijom
Plenković zvao Džaferovića: Intenzivirati integracijske aktivnosti BiH u EU
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.
21.04.2020. u 16:53
get url
text

Premijer Plenković je nazvao predsjedavajućeg Džaferovića, a tokom telefonskog razgovora razmijenjene su informacije o stanju u dvije države u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Zajednički je konstatirano da se Bosna i Hercegovina i Hrvatska za sada uspješno nose sa pandemijom. Premijer Plenković iskazao je spremnost Hrvatske da, ukoliko to bude potrebno, pruži podršku Bosni i Hercegovini u medicinskoj opremi.

Predsjedavajući Džaferović i premijer Plenković su obavili i konsultacije o predstojećem samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, koji je zakazan za 6. maj u Zagrebu. Razmijenjena su mišljenja o modalitetima organiziranja sastanka, s obzirom na pandemiju.

Predsjedavajući Džaferović je izrazio očekivanja da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i intenzivira integracijske aktivnosti. U tome će, kako je naglasio premijer Plenković, imati punu podršku Hrvatske.

Sagovornici su se saglasili da su dobri bilateralni odnosi dviju država od iznimne važnosti.

Predsjedavajući Džaferović je posebno naglasio nužnost da se sva otvorena pitanja rješavaju dijalogom i u skladu sa međunarodnim pravom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.