open-navfaktor-logo
search
Začarani krug
Po nacionalnim linijama: Reprezentacije BiH na krilima kompanija iz Federacije
Bez ulaganja nema dobrih rezultata, što donosi prihode i privlači publiku, a bez rezultata nema ni sponzora
12.12.2019. u 20:45
get url
text

Sport bez sponzora ne može opstati, posebno u uvjetima kada državne institucije ne mogu izdvojiti onoliko novca koliko je potrebno za njegov razvoj.

S druge strane, pronaći sponzora izuzetno je teško jer nema mnogo kompanija spremnih odreći se dijela profita i uložiti ga u sport, a bez ulaganja nema dobrih rezultata, što donosi prihode i privlači publiku, a bez rezultata nema ni sponzora.

Začarani krug iz kojeg se teško izlazi. Najčešće sve funkcionira na principu ljubavi prema sportu ili nekom klubu, piše Stav.

Ipak, ima nekoliko svijetlih primjera kompanija koje ulažu u sport, posebno se to odnosi na reprezentativne selekcije, na državne timove, jer u situaciji kada sportski savezi nisu pri parama, kada ne dobiju dovoljno podrške od institucija, kompanije koje su sponzori najčešće omogućavaju našim sportistima da nastupaju na međunarodnim takmičenjima.

Najviše izdvaja BH Telecom 

Koliko god sport bio integrirajući faktor, koliko se god trudili prevladati nacionalne barijere, barem u državnim selekcijama, pitanje sponzorstava u sportu pokazuje da je sport strogo podijeljen po nacionalnim linijama. Tako nijedna reprezentacija Bosne i Hercegovine u bilo kojem sportu nema za sponzora kompaniju iz Republike Srpske, ni javnu ni privatnu, a vrlo rijetko i kompaniju koju po vlasništvu i uposlenicima možemo okarakterizirati kao "hrvatsku", pri tome ne misleći na kompaniju iz Republike Hrvatske. Iako ima izuzetaka.

Ono što se nameće kao zaključak jeste da su javne kompanije, kompanije u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, sponzori skoro svih državnih selekcija i sportskih saveza, one su te koje u najvećoj mjeri omogućavaju našim sportistima da predstavljaju svoju državu na međunarodnim sportskim smotrama.

BH Telecom glavni je sponzor Nogometnog saveza BiH, reprezentacije i Premijer lige u fudbalu. Među ostalim sponzorima još su i Elektroprivreda BiH, Adidas, Ziraat banka, Hyundai, Bavaria, Milkos i Ella (Teleoptic grupa), Sarajevo osiguranje, Best, Securitas, Violeta, Centrotrans…

Košarkaški savez jedan je od rijetkih kojem je glavni sponzor privatna kompanija Telemach, zatim su tu još No1, Elektroprivreda BiH, USAID, Molten, Ella, Laško, Securitas, Sarajevo osiguranje, ASA banka, ASA osiguranje, Eurofarmcentar…

Sponzori Rukometnog saveza su BH Telecom, Oaza, Klas i Admiral. BH Telecom je sponzor i Saveza sjedeće odbojke, a uz ovu kompaniju, njihovi su sponzori još i Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, BH Pošta, Raiffeisen banka, Razvojna banka FBiH i Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Sponzori Atletskog saveza BiH su BH Telecom i Međunarodni aerodrom Sarajevo, sponzori Teniskog saveza BiH BH Telecom i PFHSE, a Plivačkog saveza BH Telecom i Lutrija BiH. Jedini domaći sponzor Skijaškog saveza BiH je BH Gas, a ostale su kompanije iz Italije i Sovenije: Leki, SPM, Briko, Dr. Bobo Sportswear i Matiasz. Glavni sponzori Saveza klizačkih sportova jesu EPHZHB, ZOI 84 i Sector Security.

Sponzori Olimpijskog komiteta BiH su XGBT, BH Telecom, Poliklinika Sunce, No1, Sarajevo osiguranje, Coca-Cola, Toyota, Lutrija BiH…

Kao što se da primijetiti, državne su firme te koje su najčešće generalni sponzori, ali nisu zanemariva sponzorstva ni privatnih kompanija, domaćih, ali i međunarodnih kompanija koje posluju u Bosni i Hercegovini. Tezu da su i sponzorstva državnih reprezentacija podijeljena po nacionalnim linijama, odnosno da najčešće sponzoriraju kompanije s prostora gdje su Bošnjaci većina, donekle razbijaju Elektroprivreda HZHB i Violeta.

Sponzorstva podijeljena po lokalnoj i etničkoj liniji

Na klupskom nivou stvari su drugačije. Glavni sponzori najčešće su privatne kompanije, uglavnom lokalne ili kompanije povezane s vlasnicima i upravama klubova. Moglo bi se reći da su na klupskom nivou sponzorstva uglavnom podijeljena po lokalnoj i etničkoj liniji, te da su sponzorstva državnih kompanija znatno manja u odnosu na sredstva koja one izdvajaju za reprezentativne selekcije. Izuzeci iz etničkog i lokalnog pravila u ovom slučaju su BH Telecom, jedan od najvećih sponzora Fudbalskog kluba Borac iz Banje Luke, i Nova Banka a. d. Banja Luka, jedan od većih sponzora OKK Sloboda iz Tuzle.

Značajno je istaknuti da kompanije u vlasništvu Vlade Republike Srpske nisu sponzori nijednog značajnijeg kluba u RS-u, tu ulogu uglavnom ima M:tel, s druge strane, HT Eronet i Elektroprivreda HZHB uključeni su, u manjem ili većem obimu, u sponzorstva svih "hrvatskih" klubova u svim sportovima. Što se tiče klubova s prostora na kojima su Bošnjaci većina, BH Telecom, Sarajevo osiguranje i Lutrija BiH uključeni su u sponzorstva većine klubova.

BH Telecom je pokrenuo, a privatne kompanije u tome su mu se pridružile, sponzoriranje individualnih sportista koji donose značajne rezultate, potpisujući s njima sponzorske ugovore. BH Telecom takve ugovore ima s atletičarem Amelom Tukom, plivačicom Aminom Kajtaz, teniserom Damirom Džumhurom, džudistkinjom Larisom Cerić, brzoklizačem Edinom Brankovićem i bokserom Edinom Puhalom.

Oaza također ima takav ugovor s Aminom Kajtaz, a Hifa Petrol marketinške ugovore s Amelom Tukom, Damirom Džumhurom, Mesudom Pezerom, Sanjinom Pehlivanovićem i Darkom Savićem.

Plivački klub Spid iz Sarajeva, čiji je član Ismail Zulfić, dječak bez ruku koji osvaja medalje u plivanju, teško bi opstao bez sponzora, jer je treniranje u ovom klubu za invalide besplatno.

Trener u ovom klubu Amel Kapo kaže da je preteško pronaći sponzora, ali njihova je sreća da imaju BH Telecom. Sport bi, kaže on, trebao biti besplatan, ali, nažalost, nije. Svi žele profit.

- Mislim da bi sponzori trebali imati neki podsticaj od države, da im država barem umanji porez, ovako, oni nemaju nikakvog hajra od onoga što ulože u sport - kaže Kapo.

BH Telecom, kažu u ovoj kompaniji, već više godina podržava rad Nogometnog saveza BiH, Košarkaškog saveza BiH, Saveza sjedeće odbojke BiH, Rukometnog saveza BiH, Bokserskog saveza BiH, Teniskog saveza BiH, Atletskog saveza BiH, Olimpijskog komiteta BiH, Sportskih igara mladih, Specijalne olimpijade u BiH i Sportskog saveza BiH.

- Slobodno možemo reći da nema sportske discipline niti reprezentacije koju BH Telecom kontinuirano ne podržava. Ukupna vrijednost ugovora za nabavku reklamno-promotivnih usluga u oblasti sporta iznosila je 2.164.009 KM u 2017. godini, 2.276.525 KM u 2018. godini i 2.113.617 KM u 2019. godini. Ulaganje u sport, ali i u brojne kulturne i humanitarne projekte jeste strateško opredjeljenje kompanije BH Telecom, s ciljem stvaranja uvjeta za razvoj ovih oblasti i postizanje što boljih rezultata. Sport je jedan od najuspješnijih promotora jedne države, a ako donosi dobre sportske rezultate, onda je to najbolji način za promociju Bosne i Hercegovine u svijetu. Sportski uspjesi ne stvaraju se preko noći, a zahtijevaju znatna novčana sredstva da bi se mogli postići značajni uspjesi na regionalnoj i svjetskoj sceni. Drago nam je da, kao najuspješnija bh. kompanija, možemo biti dio stvaranja uspješnih bh. sportista koji su najbolji ambasadori naše zemlje. Istovremeno, ove uspješne reprezentacije, klubovi i sportisti na najbolji način promoviraju vrijednosti kompanije BH Telecom - kažu u BH Telecomu.

Također ističu da su projekti koje podržava BH Telecom na nivou cijele Bosne i Hercegovine, ali i na regionalnom i lokalnom nivou, piše Stav.

- Prilikom analize projekata u vezi s kojima nam se dostavljaju ponude za saradnju, prvenstveno vodimo računa da se radi o podršci projektima koji su značajni za društvenu zajednicu, odnosno koji imaju veći ukupni društveni značaj, bez obzira na to iz kojeg grada, odnosno iz kojeg dijela Bosne i Hercegovine ponude za saradnju dolaze. Smatramo da je takav pristup ispravan s obzirom na to da smo bh. kompanija i da pružamo usluge na području cijele Bosne i Hercegovine - poručuju iz ove kompanije.

Drugi najveći sponzor državnih reprezentacija, Elektroprivreda BiH, zaključila je od 2013. do 2017. godine sponzorske ugovore s Nogometnim savezom BiH, Košarkaškim savezom BiH, Rukometnim savezom BiH i Asocijacijom (Savezom) sjedeće odbojke, te Udruženjem za sport i rekreaciju mladih – Sportske igre mladih BiH i Atletskim savezom BiH.

- Aktivnosti u vezi sa sponzorskim aranžmanima provođene su na osnovu preporuka Vlade FBiH upućenih Elektroprivredi BiH Sarajevo da u okviru raspoloživih sredstava podrže zahtjeve državnih sportskih saveza za finansijsku podršku, imajući u vidu uspjehe selekcija na međunarodnim takmičenjima i u skladu s Pravilnikom o sponzorstvima Elektroprivrede BiH - kažu u ovoj kompaniji.

Tvoje je samo ono što daš

Također, ističu da im je cilj podsticanje, stimuliranje, razvijanje i unapređenje sporta, potvrđujući time svoje društveno odgovorno djelovanje.

Smisao postojanja kompanije jeste ostvarenje profita. I to se nikada neće promijeniti. Ali posljednjih dvadesetak godina tržište je bukvalno natjeralo kompanije da u svoje poslovanje uključe i društvenu odgovornost, koncept po kojem kompanije dio svoje zarade vraćaju društvu podržavajući projekte od kojih koristi ima šira društvena zajednica. Sport je upravo jedna od tih aktivnosti. Biti društveno odgovoran znači izdvajati dio profita u društveno korisne svrhe, što, gledajući na tako pojednostavljen način, za kompaniju znači trošak, ali dugoročno se to vraća kroz izgradnju snažnijeg brenda i lojalnije potrošače. Na kraju krajeva, potvrđuje se ono "tvoje je samo ono što daš".

U cijeloj priči o sponzoriranju sporta, prije svega onog reprezentativnog, bitno je prisjetiti se uobičajene mantre da država ne finansira dovoljno sport. Istina, država Bosna i Hercegovina ulaže vrlo malo u sport, ali zato ulogu države u finansiranju reprezentacija Bosne i Hercegovine preuzima Vlada Federacije BiH, i to putem preduzeća u svom vlasništvu. Odričući se profita ostvarenog u kompanijama u njenom vlasništvu, koji joj kao vlasniku pripada, Vlada FBiH finansira ono što niko drugi neće - sport, piše Stav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.