open-navfaktor-logo
search
Poznati tajkun
Pobjegao u BiH: Kutle oslobođen optužbe za aferu "Dubrovačka banka"
Kutle je bio optužen da je 1997. godine iz kredita austrijske Giro Credit banke, koji je odobren Globus Holdingu, nagovaranjem direktora te firme Ivana Majića, sebi priskrbio 5,1 miliona dolara i podmirio lični kredit
02.07.2019. u 13:44
get url
text

Poduzetnik Miroslav Kutle, koji se u bijegu pred hrvatskim pravosuđem skriva u Bosni i Hercegovini, na Županijskom sudu u Dubrovniku u odsutnosti je u junu nepravomoćno oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja i ovlasti u tzv. aferi Dubrovačka banka, potvrdili su na tom sudu.

Kutle je bio optužen da je 1997. godine iz kredita austrijske Giro Credit banke, koji je odobren Globus Holdingu, nagovaranjem direktora te firme Ivana Majića, sebi priskrbio 5,1 miliona dolara i podmirio lični kredit. Pritom je, tvrdilo je tužilaštvo, sve dogovoreno po Kutlinom nagovoru s vlasnikom firme Centra GmbH iz Stuttgarta Milanom Cesarcem te tadašnjim predsjednikom Uprave Dubrovačke banke Nevenom Baračem.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac Zoran Čengija, nakon pregleda sve dokumentacije i ispitivanja Cesarca i Majića donijelo je zaključak kako nema dokaza za tvrdnje tužilaštva, navodi Hina. Kutlu se od 2000. teretilo u više sličnih slučajeva, a pravomoćno je 2010. osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zloupotreba u slučaju "Gradski podrum".

Tada se doznalo da je Kutle u našoj zemlji, čije također ima državljanstvo, no BiH ga je odbila izručiti uz obrazloženje da krivična djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. No, hrvatsko državno tužilaštvo istog je dana izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, "zadržava pravo izvršenja navedene presude".

Miroslav Kutle, jedan od najpoznatijih hrvatskih "tajkuna", bio je vlasnik Slobodne Dalmacije, brojnih firmi, kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil, Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija kojeg je nazvao Diona. Također, bio je i većinski vlasnik preduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim firmama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.