Podrška Izraelu

Nimalo bezazleno: Za SAD Golan više nije okupirana teritorija

Objavljeno: 14.03.2019. u 08:34

Utjecajni američki senator Lindsey Graham, saveznik predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u ponedjeljak prilikom posjeta okupiranom i anektiranom dijelu Golana da će se zauzimati da SAD prizna izraelski suverenitet na toj strateškoj visoravni

U svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima u svijetu Sjedinjene Države više ne govore o sirijskom Golanu kao o teritoriju koji je "Izrael okupirao", premda američki State Department tvrdi da "nema promjene" politike u vezi s tim.

U novoj inačici izvještaja Golan se spominje kao teritorij koji je tek "pod izraelskom kontrolom".

Odgovarajući na pitanje o toj promjeni koja nije nimalo bezazlena jer je riječ o vrućoj bliskoistočnoj temi, visoki američki dužnosnik je rekao pred novinarima u Washingtonu da "nema promjene" u "politici prema tim teritorijima i prema nužnosti mirnog rješenja", prenosi Al Jazeera Balkans. 

- Ovo pitanje nije povezano s ljudskim pravima, to je pitanje pravnog statusa - istaknuo je Michael Kozak.

- Pokušavamo sačiniti izvještaj o stanju ljudskih prava na tom području i zato moramo pokušati pronaći način kako bismo opisali mjesto o kojem se govori. A kako 'okupirani teritorij' ima pravno značenje, mislim da se radije htjelo upotrijebiti geografski opis - dodao je.

Jezična promjena je već postojala u tom izvještaju za 2018. Premda je sve dotad jedno poglavlje bilo posvećeno "Izraelu i okupiranim teritorijima", ove je godine preimenovano u "Izrael, Golan, Zapadna obala i Gaza".

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. osvojio velik dio Golanske visoravni i 1981. ga pripojio svom teritoriju. Međunarodna zajednica nikad nije priznala tu odluku.

Utjecajni američki senator Lindsey Graham, saveznik predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u ponedjeljak prilikom posjeta okupiranom i anektiranom dijelu Golana da će se zauzimati da SAD prizna izraelski suverenitet na toj strateškoj visoravni.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije