Pobuna malinara u BiH: Najavili borbu protiv otkupljivača

Objavljeno: 31.05.17 u 09:27

Povodom nedavno objavljenih informacija da bi akontativna cijena za otkup maline mogla biti 1 KM, oglasili su se saopćenjem iz Udruženja proizvođača malina Tuzlanskog kantona. 

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Ističu da su u "najmanju ruku zatečeni i neugodno iznenađeni najavom otkupljivača malina u BiH. Uz najbolju volju i želju za iskazivanjem razumijevanja, ne možemo da proniknemo u opravdanost i logiku spomenute odluke, posebno uzevši u obzir loše vremenske uvjete koji mjesecima nanose ogromne štete proizvođačima".

- Već duži niz godina svjedoci smo opetovanih pokušaja otkupljivača maline, usmjerenih ka minimiziranju i omalovažavanju napora, truda i rada naših proizvođača. Mi smo svjesni da su otkupljivači maline, pravna lica čiji je cilj ostvarivanja zarade i profita, ali to ne može biti ostvareno nauštrb proizvođača, i to svakako više nećemo dozvoliti. Proteklih godina serviraju nam se raznorazna obrazloženja o potrebi za redukcijom cijene maline, vodeći se opravdanjima o nastaloj hiperprodukciji maline, zasićenju tržišta i slično. Mi u Udruženju proizvođača Tuzlanskog Kantona opravdano se pitamo o kakvoj hiperprodukciji govorimo, ako znamo da je globalna proizvodnja maline unatrag 5 godina u padu? O kakvoj hiperprodukciji govorimo, ako znamo da je najmanje 50 posto malinjaka u 2017. godini stradalo uslijed smrzavanja, snijega, kasnog mraza, te zbog sušenja uslijed prevelike vlažnosti posljednji mjesec – navode u saopćenju.  

Na kraju poručuju da su "proteklih dana obavili intenzivne konsultacije sa našim članovima, i naš jedinstveni stav jeste da ne namjeravamo više pristajati na ovakav potcjenjivački odnos. Odlučno zahtijevamo da se formira nova cijena koja odgovara stvarnom stanju na terenu i potrebama tržišta, i tražimo u budućnosti uspostavu jasno definiranih kriterija pri određivanju akontativne i konačne cijene maline".