Sarajevo

Počela dvodnevna konferencija "Opći izbori 2018-Izazovi izbornog procesa u BiH"

Objavljeno: 15.04.2019. u 11:41

Konferenciju je otvorio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić, a prigodnim govorima obratili su se i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton te šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefanek

FOTO: CIK

Dvodnevna konferencija pod nazivom "Opći izbori 2018 - Izazovi izbornog procesa u Bosni i Hercegovini", koju Centralna izborna komisija BiH organizira uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope, počela je danas u Sarajevu.

Cilj konferencije je analiza Općih izbora 2018. godine, sumiranje zaključaka i formuliranje preporuka za poboljšanje cjelokupnog izbornog procesa u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Konferenciju je otvorio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić, a prigodnim govorima obratili su se i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton te šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefanek.

Centralna izborna komisija BiH organizira postizbornu konferenciju, koja ima i međunarodni karakter, već osmi put, a glavni sudionici konferencije su članovi općinskih/gradskih izbornih komisija.

Gosti na konferenciji su predstavnici Državnih izbornih komisija Slovenije i Makedonije, predstavnici OSCE-a, Vijeća Evrope, Delegacije EU u BiH, ODIHR-a, USAID-a, IFES-a, ambasada Turske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

U saopćenju se navodi da su na dnevnom redu ove vrlo značajne konferencije tematske cjeline: Kontekst i problematika provdebe Općih izbora 2018. godine, Izvještaji o radu izbornih komisija u 2018. godini, Izvještaj posmatračke misije OSCE/ODIHR, Procjena Općih izbora 2018. godine Vijeća Evrope, Integritet biračkog spiska, Birački odbori, Unos i kontrola izbornih rezultata i Problemi izbornih komisija u provedbi Općih izbora 2018. godine.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije