open-navfaktor-logo
search
Stari Grad
Počela izgradnja Parka mira u Sarajevu
Projekat, simboličnog naziva Park mira, rezultat je uspješne implementacije projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", a sa 150.000 KM finansira ga Ambasada Švedske u BiH
13.09.2019. u 11:21
get url
text

Popularno šetalište Aleja ambasadora, uskoro će biti upotpunjeno novim sadržajem - Parkom mira. Radi se o kombinovanom parku koji je zajednički projekat Općine Stari Grad, Ambasade Švedske i UNDP-a u BiH, a čija gradnja je počela ove sedmice.

Iz Općine Stari Grad navode da će cijeli park biti izgrađen u skladu s ambijentom u kojem se nalazi, a ponudit će građanima jedinstvenu oazu za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre.

Park se gradi na površini od oko 1.200 metara kvadratnih na Darivi, na mjestu na kojem se nalazilo devastirano dječije igralište. Sadržavat će mobilijar za djecu, uključujući i djecu s invaliditetom, fitness sprave za rekreaciju, te će biti obogaćen travom, sadnicama, ukrasnim grmljem, cvijećem, klupama za odmor. Park će predstavljati i prostor za kontemplaciju, odnosno odmor u prirodi. Općina Stari Grad, putem Službe za lokalni razvoj i mjesne zajednice, pribavila je svu tehničku dokumentaciju i neophodne saglasnosti za implementaciju projektnih aktivnosti.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, kazao je da općina posljednjih godina kontinuirano ulaže u Aleju ambasadora kako bi je napravila prepoznatljivim mjestom za odmor i relaksaciju građana.

-U proteklom periodu smo, u saradnji s nadležnim institucijama, uložili oko 80.000 KM u Aleju amabasadora kako bi se zaustavila njena devastacija. Zamijenili smo kompletnu rasvjetu i postavili LED svjetiljke na stubove javne rasvjete. Postavili smo i videonadzor i zasigurno mogu reći, da je vandalizam na ovom lokalitetu u značajnoj mjeri smanjen u odnosu na ranije godine - istakao je Hadžibajrić, dodavši kako će Općina nastaviti projekte u Aleji ambasadora.

Pored ulaganja u infrastrukturu, aleja se kontinuirano obnavlja i novim stablima kroz projekat sadnje lipa od strane akreditovanih ambasadora u BiH.

Ovaj projekat, simboličnog naziva Park mira, rezultat je uspješne implementacije projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", a sa 150.000 KM finansira ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu švedske ministrice vanjskih poslova Margot Wallstrom. Projekat implementiraju UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.