open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Počela izgradnja Roditeljske kuće u krugu UKC-a
Simboličnim otkopavanjem zemlje u krugu Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli ozvaničen je početak gradnje Roditeljske kuće koja će pružati smještaj roditeljima čija su djeca oboljela od najtežih bolesti.
23.06.2021. u 15:26
get url
text

Roditeljska kuća prostirat će se na 400 kvadratnih metara, moći će u istom trenutku primiti pet porodica koje će pored smještaja imati obezbjeđenu i psihosocijalnu pomoć, ali i svaku drugu neophodnu u procesu liječenja. Do kraja godine, kako je najavio Fikret Kubat, predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka objekat će biti na raspolaganju roditeljima i djeci.

- Očekujemo da ćemo ovim projektom pomjeriti standarde prema naprijed, prema zapadnim i razvijenim zemljama, da ćemo olakšati djeci, da ćemo olakšati roditeljima jer rak je bolest cijele porodice - rekao je Kubat napominjujući kako je finansijska konstrukcija zatvorena donacijom države Kuvajt u iznosu od 800.000 KM, te da su podršku projektu pružili Vlada Tuzlanskog kantona sa 50.000 KM i Muftijstvo tuzlansko sa 30.000 KM.

U Odjeljenju hematologije i onkologije UKC-a Tuzla, prema riječima prim. dr. Amile Latifagić, trenutno se liječi 11 mališana, a godišnji prosjek kada je riječ o Tuzlanskom kantonu kreće se oko petnaestak novooboljelih.

- Od 2016. godine imamo pedesetero djece koja su prošla kroz liječenje u našoj klinici. To podrazumijeva kemoterapiju, radioterapiju, upućivanje na transplantaciju, hitne hirurške operacije. Znači liječenje djece sa malignim bolestima je vrlo kompleksno - kaže Latifagić.

Kako izgleda liječenje djece s malignim bolestima znaju najbolje roditelji, odnosno majke koje sa svojim mališanima borave u zdravstvenoj ustanovi i po dva mjeseca bez napuštanja. Jedna od njih je Vanja Smajić, majka dječaka Dina, kod koga je u aprilu prošle godine dijagnosticiran Hodgkinov limfom.

- Mi smo gore bili zatvoreni, nismo mogli mrdnuti. Roditeljska kuća znači puno, to što roditelji mogu izaći, djeca mogu malo izaći iz one monotonije - ističe Smajić.

Posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dobijena je donacija države Kuvajt u iznosu od 800.000 KM. Direktor Vakufske direkcije IZ BiH dr. Senaid Zaimović ističe kako je za njih dovoljan motiv sam pogled u dječicu i roditelje kojima je pomoć potrebna.

- Jedna od četiri osnovne vrste vakufa je i socijalni, odnosno humanitarni vakuf. Takvih je u BiH u prošlosti bilo mnogo. Sada trenutno se ralizuje najmanje 15 sličnih projekata u BiH. Ne mislim Roditeljskih kuća, nego projekata koji spadaju u kategoriju socijalnih, odnosno za potrebe socijalno ugroženih kategorija našeg društva - kaže Zaimović.

Vlada i Skupština TK-a su pomogli Udruženju Srce za djecu s obezbjeđivanjem lokacije za gradnju, a menadžment UKC-a Tuzla je obećao dalju podršku i pomoć. Načelnica Klinike za dječije bolesti doc. dr. Lejla Osmančević najavila je kako će pored izgradnje Roditeljske kuće klinika uskoro biti veliko gradilište jer će se krenuti sa adaptacijom i modernizacijom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.