open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počela proširena sjednica Vlade FBiH o koronavirusu
U Sarajevu je počela sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u proširenom sastavu, a tema je borba protiv koronavirusa.
16.03.2020. u 11:26
get url
text

Na sjednici je pozvano svih deset kantonalnih premijera, predsjednika Udruženja poslodavaca, Privredne komore, Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Crvenog križa Federacije BiH, kao i čelnike svih nadležnih federalnih institucija.

{$galerijaFotografija}

Vlada će na današnjoj sjednici razmatrati i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na privredu. Mjere će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti privrede i mjere fiskalne stimulacije. One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te nesmetano snabdijevanje stanovništva potrebnim dobrima i uslugama.

Danas će s kantonalnim premijerima i poslodavcima Vlada FBiH tražiti način kako da se pomogne i zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od deset godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema ko paziti jer su roditelji zaposleni.

Ministar trgovine je pripremio odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada danas donijeti. Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je ranije kazao kako u FBiH nije upitna isplata penzija kao i boračkih naknada i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog budžeta.

- Pozivam sve građane da imaju povjerenje u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Imajte povjerenja u naš zdravstveni sistem, Krizni štab, Civilnu zaštitu, policiju, inspektore i sve one koji već danonoćno rade za dobrobit svih građana i čija pomoć će nam biti neophodna i u periodu koji je ispred nas - poručio je ranije Novalić.

Sjednica Vlade FBiH 16.03.2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.