Zbog toga je saobraćaj teretnih vozila preusmjeren na pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik, a putničkih vozila na novoizgrađenu privremenu dionicu, koja će biti u funkciji do okončanja projekta.

- Rušenje starog Vrbaskog mosta počet će sutra, a na njegovom mjestu bit će sagrađen novi, savremeni most. Izvođač radova je firma "Hering" iz Širokog Brijega, a investitor JP "Ceste Federacije BiH" - kazao je direktor JP za stambeno-komunalne poslove i lokalne puteve u općini Bugojno Adis Mašić.

Mašić dodaje da je vrijednost projekta oko 950.000 KM, te da će dužina novog mosta biti šezdeset, a širina 9,2 metra.

- Mostom će moći saobraćati svi tipovi vozila. U planu je, također, izgradnja dviju pješačkih staza, odnosno trotoara, koji će poboljšati sigurnost svih građana, a posebno pješaka - naglasio je.

Izgradnji novog mosta na Vrbasu posebno se raduju stanovnici okolnih naselja, jer je stari most bio dotrajao i nije više mogao odgovoriti potrebama vozača i pješaka na tom dijelu magistralnog puta prema Rostovu.

- Na samom mostu i u njegovoj blizini često su se dešavali udesi, tako da je projekt posebno važan zbog tih, sigurnosnih razloga. Most, koji će se graditi, bit će širi, moderniziran, a ulaz u sami grad još ljepši -  kazali su predsjednici mjesnih zajednica Vrbas 1 i Vrbas 2 Edina Čardžić i Muradif Bušatlić.

Jedan od najstarijih mještana ovog područja Mehmed Imamović (88) bio je sudionik gradnje prvog, drvenog mosta, ali i mosta koji se planira rušiti, a koji je sagrađen 1964. godine.

-Drago mi je da sam dočekao da se most ponovo gradi na ovom mjestu. Mislim da je to važno ne samo za našu mjesnu zajednicu, već cijelu državu. Jer, ovo je budućnost naše djece. Kad sve ovo vidim "duša mi je na mjestu" - kazao je.

Gradilište je danas posjetio bugojanski načelnik Hasan Ajkunić, koji se zahvalio svima koji su pomogli da dođe do realizacije projekta rekonstrukcije Vrbaskog mosta.

- Ovo je preduvjet da u narednom periodu završimo obilaznicu Novi Travnik - Bugojno, i ja vjerujem da ćemo iduće godine, u saradnji s višim nivoima, intenzivirati i to pitanje - naglasio je načelnik općine Bugojno.

Rok za završetak projekta izgradnje novog Vrbaskog mosta u Bugojnu je šest mjeseci.